27 februarie 2012

Ce sa nu schimbam in viata

Dupa ce coafeza mea a intrat in concediu de maternitate am inceput sa merg la alte saloane. Dupa prima experienta, deja nuanta de par mi se parea prea deschisa, iar tunsoarea prea scurta. M-am plans la prietene si fiecare a venit cu recomandarea ei. Asa ca am ales un alt salon. Tot nemultumita am fost. Apoi am auzit de o vopsea buna, naturala, care se vindea in farmacii. Mi-am cumparat-o si m-am vopsit singura acasa. Faceam asta pentru prima data, asa ca a fost un dezastru. M-a “reparat” o amica, dar tot nemultumita eram. Aveam senzatia ca parul meu nu mai arata deloc ca inainte. Ca s-a rarit, ca nu mai straluceste, ca nu mai sta bine orice i-as face. Mi-am sunat coafeza si am implorat-o sa ma ajute. Desi nu s-a intors inca la munca se ocupa de parul meu din nou. Am fost foarte atenta la ce-mi face. N-am descoperit nimic deosebit fata de atentia pe care o primea parul meu la celelalte saloane si totusi acum sunt multumita. I-am jurat credinta vesnica.

Dupa ce l-am nascut pe fiul meu (in anul 2001) am incercat sa gasesc un medic pediatru bun. Evident ca am intrebat in stanga si in dreapta si m-a convins recomandarea unor amici. Medicul a venit acasa la noi chiar in ziua in care ne-am intors din maternitate. Dupa prima intalnire cu el, am plans in hohote. Imi lasase o ditamai lista cu ce trebuie sa cumpar si ce trebuie sa-i dau si sa-i fac bebelusului. Eram disperata. Dar am continuat sa-l chem. Si sa ascult de el. Odata cand fi’miu s-a imbolnavit, el nu era in tara, asa ca m-am dus la o alta pediatra cu recomandari beton. Am urat-o din primul moment. Copilul avea pe atunci vreo 2 ani si era racit cobza, iar ea ma intreba ce mananca si cu ce servetele il sterg la fund! Apoi mi-a facut o lista cu tot felul de medicamente foarte scumpe care numai pentru raceala nu erau! Asa ca data urmatoare l-am rugat pe medicul nostru pediatru sa ne recomande el pe cineva pentru cazurile in care e plecat. Si asa a facut. De 11 ani imi tratez copilul la el si chiar si eu cand am vreo problema de sanatate ma consult cu el in privinta specialistului la care ar trebui sa merg. I-am jurat credinta vesnica.

De fiecare data cand plec in vacanta intr-un oras mare nu ma pot opri sa nu intru in magazinele unei anumite firme de imbracaminte. Aproape tot ce este pe rafturi imi place si mi se potriveste ca marime, culori si stil. La noi exista un singur magazin al acestei firme intr-un mall. Nu merg des acolo, dar cand ajung in zona, e primul magazin in care intru. Asta nu inseamna ca nu-mi cumpar haine si de la alte firme sau din alte magazine, dar acela e preferatul meu si, la un moment dat, aproape 80% din ceea ce imbracam purta acea “semnatura”. I-am jurat credinta vesnica.

Mi-am dat seama de toate acestea dupa o convorbire foarte interesanta pe care am avut-o cu o femeie deosebita ce a trecut pragul celor 70 de ani. A fost asistenta medicala timp de 40 de ani si asistenta sefa la maternitatea din Focsani. Imi povestea despre meseria ei, despre pacientii ei, despre oamenii pe care i-a intalnit si care au impresionat-o. Iar, la un moment dat, cand in discutie si-au facut loc cuvinte ca “incredere” si “cunoastere” ea mi-a spus: “Aveam o vorba pe vremuri. In viata nu trebuie sa-ti schimbi medicul, coafeza si croitoreasa”. Si da. Are dreptate. Si mi-am dat seama, ca adaptand “vorba ei” vremurilor de acum, si eu am procedat la fel. Ca atunci cand intalnesti oameni in care ai incredere si care te cunosc atat de bine incat iti pot da cel mai bun sfat e bine sa mergi pe mana lor. (Iar cand intalnesti lucruri care ti se potrivesc intr-adevar, o sa te ajute sa arati bine in orice ocazie)

Acum baiatul meu are 11 ani si e consultat de acelasi medic de cand era bebelus, se duce la acelasi dentist de cand i-a aparut primul dinte, se tunde la aceeasi frizerita de cand era mic (si la care si tatal lui se tunde din liceu) si… restul oamenilor de incredere ii va cunoaste el pe parcurs.

Tu ai astfel de oameni in viata ta? Pastreaza-i!

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu