26 ianuarie 2012

Cum sa iti inveti copilul sa numere

Inca din perioada cand era bebelus, puiul tau a acumulat si a explorat, in tacere ce-i drept, notiuni de matematica, invantand formele geometrice din figurinele de puzzle, ritmul din muzica, si tot asa. Acum, ca a mai crescut, el este pregatit sa asimileze bazele complicatei materii pe care o va intalni in viitorul apropiat in viata de scolar, asa ca este timpul sa adaugi pe lista voastra de invataturi cateva activitati amuzante si simple care sa contina jocuri cu cifre. Iata cateva sfaturi utile despre cum poti proceda ca sa il ajuti sa invete mai usor sa numere:

1) - Arata-i cifrele de pe case, magazine, cutii postale, usi de apartament. Cu proxima ocazie cand iesiti la plimbare, deschide larg ochii pentru a observa unde sunt numerele pe care i le poti arata. Intai spune-i tu ce cifra are in fata apoi cu fiecare iesire afara repetati impreuna pana cand puiul tau o va retine. Pe masura ce invatati sa numarati poti dezvolta chiar un mic joc in felul urmator: de exemplu, daca scara de bloc unde locuiti are numarul 7, sa zicem, il poti ruga sa numere de la 1 pana la cifra in cauza, sau si mai dragut il poti ruga sa numarati impreuna 7 copaci in drumul vostru, 7 persoane, 7 masini, si tot asa.

2) - Implica-l in jocuri de echipa. Cat de mult le place copiilor sa fie in compania altor copii? Foarte mult! Adunati un grup de 3, 4, 5 copii si invatati-i sa joace diferite jocuri pe care noi obisnuiam sa le jucam in copilarie si care implica cifre, ca de exemplu: sotronul, castelul, elasticul, v-ati ascunselea, etc. Amuzamentul colectic va duce spre o asimilare mai usoara si distractia va fi la cote maxime.

3) - Cititi-i poezii. Copiilor le plac poezioarele pentru ca sunt ritmate si suna bine, in special cand sunt citite de parinti. Poti sa iti inveti puiul sa numere citindu-i carti adecvate varstei lui, care contin situatii de matematica si care ii ofera posibilitatea de a exersa lucruri precum: recunoasterea formelor, compararea marimilor, numarul total, etc. Puteti incerca cartea "Jocuri de-a matematica" scrisa de doamna Lucia Muntean.

4) - Daca ii plac biscuitii sau cerealele, puteti invata sa numarati folosindu-va de aceste lucruri care va sunt la indemana. Acelasi lucru puteti sa il faceti si cu jucariile, astfel: in momentul in care faceti ordine (evident, impreuna cu puiul vostru :), puteti sa faceti un scurt inventar, numarandu-le cu voce tare.

5) - Daca ii place sa picteze atunci ii poti picta tu cifrele de la 1 la 10, sa zicem, pe o coala mare de desen si ii poti trasa ca obiectiv sa deseneze si el dupa tine. Puteti dezvolta chiar mai mult aceasta activitate si sa o combinati si cu invatatul culorilor, spre exemplu: fiecare cifra are o alta culoare si copilul va trebui sa atribuie culoare corecta cifrei pe care o transpune pe hartia lui.

Imbinarea jocului cu invatatul a dat mereu cele mai bune rezultate asa ca nici la tine nu vor intarzia sa apara si in scurt timp vei avea un mic matematician curios si plin de intrebari.

Cititi si alte articole similare:

Un comentariu:

 1. Mă bucur că am găsit în sfârșit niște sfaturi pentru așa ceva! Știi, eu am un frățior de 2 ani și nu știu cum să-l învăț să numere...
  Îi citesc poezii, povești, ba unele i le spun chiar din minte, mă joc cu el tot ceea ce cred că îl atrage.
  Știe să înumere până la 5 din minte, dar nu se pricepe să înumere obiectele. Le numără:
  -1, 2, 3, 4, 5, 13, 11! Sunt 11!
  Voi încerca și metodele pe care le recomanzi tu, poate vor funcționa mai bine!:)

  RăspundețiȘtergere