27 ianuarie 2012

Crumble de pere

Pentru orice copil mic si mofturos, crumble-ul poate fi solutia la orice problema. La fel si pentru mamica ocupata si care isi doreste sa petreaca mai mult timp cu familia si mai putin timp in bucatarie.

Reteta este simpla si usoara si cred ca si cel mai nepriceput om in bucatarie o poate duce cu bine la capat. In plus, puteti folosi alte fructe: mere, piersici, prune, cirese, fructe de padure, etc. In principiu trebuie sa alegeti niste fructe mai zemoase si fara nici o problema puteti folosi si fructe congelate sau din conserve.

Crumble-ul este un desert cu origini britanice care contine fructe fierte acoperite de o mixtura crocanta si grasa (prin folosirea untului). Crumble-ul a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand, datorita rationalizarii, s-a dorit crearea unui desert cu cat mai putine ingrediente si evitarea folosirii aluaturilor care necesitau multa faina si unt. In America crumble-ul este echivalent cu crisp-ul sau cobbler-ul, desi acesta din urma are un topping mai putin crocant.

Pentru crumble-ul meu de pere eu am folosit:

8-10 pere
60 ml apa
150 g zahar
30 g scortisoara
1 baton vanilie
100 g pesmet
100 g faina
100 g unt

Mod de preparare:

Mai intai am curatat perele si le-am taiat cubulete.


Intre timp se pun la fiert apa cu 100g zahar si batonul de vanilie despicat in doua pe lung.

Cand am terminat de taiat perele, am adaugat cubuletele in apa cu vanilie si zahar. Se lasa la fiert pana se inmoaie.


Am uns cu unt o forma de ceramica termorezistenta si am pus perele scurse de zeama.


Nu! Nu este o iluzie! Bucatile de pere aratau demential si miroseau delicios.

Toppingul crocant se formeaza prin amestecarea urmatoarelor ingrediente: faina, pesmetul, restul de zahar si untul pana cand aluatul capata aspectul unor firimituri. Eu am amestecat aluatul cu mana ca sa fiu sigura ca untul este maruntit cat mai bine. Untul trebuie sa fie semi-moale, nu topit.
Toppingul se presara peste pere.


Se incinge cuptorul la 180 grade si crumble-ul se lasa la cuptor aproximativ 40 min. sau pana ce observati ca toppingul se face maroniu.

Ce a iesit a fost extraordinar de bun.


Singurul lucru care ar mai fi de adaugat este ca puteti modifica cantitatea de zahar in functie de cat de dulci sunt fructele pe care le folositi si in functie de cat de dulce doriti sa fie preparatul. De exemplu, in cazul meu, crumble-ul a fost poate un pic mai dulce decat mi-as fi dorit si asta in mare parte si datorita perelor care erau coapte si dulci. Daca insa as fi folosit fructe de padure care sunt acrisoare, cu singuranta zaharul ar fi fost exact cat trebuie :).

Iar daca inlocuiti untul cu ulei sau grasime vegetala, crumble-ul se transforma in desert de post delicios.

Pofta la gatit!

Autor: Ioana Grigore

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu