7 decembrie 2011

Retete pentru copii

In ultimul timp multe dintre prietenele mele care au aflat ca scriu pe acest site si care au copii de diverse varste, m-au rugat sa le dau idei de retete pentru copii.

Si astfel ca m-am documentat, m-am gandit, am cercetat si iata ca am decis sa va prezint din cand in cand cate un articol cu cateva idei de preparate pentru copii. M-am gandit sa pun mai multe retete, pentru varste diferite, mentionand in fiecare caz si varsta copilului.
Asadar spor la gatit, iar daca retetele nu sunt pe placul vostru, sper ca macar sa va inspire!

Branzica cu mar copt – 4-5 luni

•    1 mar mare
•    200 g branzica de vaci

Se spala bine marul, se scoate cotorul si se pune la copt intr-un vas de ceramica termorezistent.  Dupa ce s-a copt marul, se curata de coaja si se paseaza pulpa.
Puteti opta pentru decojirea si felierea marului si apoi fierberea lui in abur.
Pulpa marului copt se amesteca cu branzica de vaci.

Piure din cartofi si mar – 5-6 luni

•    2 cartofi mari
•    1 mar
•    1 lingurita unt (puteti incerca Philadelphia Light)
•    2 linguri de lapte formula

Se spala cartofii si marul si se pun la copt, in tava, la cuptor. Cand sunt copti, se curata de coaja marul si cartofii, iar pulpa se paseaza bine prin sita sau cu furculita.
Piureul astfel format se amesteca cu laptele cald si untul. Se freaca totul bine pana se obtine o spuma.

Avocado – 4-6 luni


Pentru ca avocado-ul este foarte bun pentru copii, puteti incerca sa il taiati bucatele si sa lasati copilul sa ia bucatile sa le manance cu mana. Singura problema este faptul ca avocado este alunecos. Sfatul meu este sa treceti bucatile de avocado printr-o mixtura de cereale sau germeni de grau, inveliti-le bine, si astfel nu o sa mai fie alunecoase.

De asemenea, puteti pasa avocado si sa il transformati intr-un sos in care copilul poate inmuia alte legume sau fructe. Puteti incerca si un piureu din avocado si galbenus de ou.

Desert din mar si cous cous – peste 6 luni

•    2 linguri cous cous preparat
•    1 lingura iaurt de casa
•    1 lingura suc de mere
•    Un praf nucsoara

Cous cous-ul trebuie pregatit dupa indicatiile de pe pachet. In general se toarna apa fierbinte peste el si se lasa pana ce absoarbe toata apa.
Cous cous-ul se combina cu sucul de mere in vasul de servire si deasupra se adauga lingura de iaurt. Daca doriti, puteti presara nucsoara peste iaurt.

In ceea ce priveste sucul de mere, va recomand sa il pregatiti in casa. Aveti nevoie de 4 mere decojite si fara cotor, si apa – atata apa in functie de cat de lichid vreti sa fie sucul. Merele se taie bucatele, se pun intr-o oala impreuna cu apa. Se fierbe totul pana ce bucatile de mere sunt moi (10-15 minute). Merele trebuiesc luate de pe foc cand inca sunt bucati si nu s-au transformat in piure. Dupa ce s-au fiert, totul se paseaza. 

Paste cu iaurt si branza cottage – 10 – 12 luni

•    1 cana carne miel tocata (sau carne de pui)
•    ½ ceapa tocata
•    1 dovlecel tocat
•    6-8 ciuperci
•    1 conserva rosii tocate, impreuna cu sucul
•    ½ catel usturoi
•    1 lingurita oregano
•    1 cana paste scurte
•    ½ cana branza de vaci grasa (cottage)
•    2 linguri branza Cheddar

Se incalzeste cuptorul la 190 grade.
Carnea tocata se pune intr-o tigaie pe foc pana ce se evapora toata apa din ea si carnea devine maronie.
Peste carne sa adauga ceapa, usturoiul, dovlecelul si ciupercile si se gatesc toate 10 minute. Dupa aceea se adauga rosiile si oregano si se lasa pe foc pana incep sa fiarba.
Se pune carnea pe fundul unui vas termorezistent.
Se fierb pastele. Se scurg si se amesteca cu jumatate din branza Cheddar si toata branza de vaci.
Se adauga pastele peste carne in vasul termorezistent si se presara cu branza Cheddar ramasa.
Vasul se da la cuptor pentru 20-30 min pana se rumenesc.

Omleta cu legume – 10 – 12 luni

•    2 oua
•    2 linguri iaurt
•    2 linguri vegetale tocate : dovlecel, ciuperci, morcovi, mazare, branza tofu
•    1 lingura ulei de masline

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie. Bateti cu o furculita ouale impreuna cu iaurtul si apoi adaugati vegetalele tocate.
 Puneti totul in tigaie si gatiti pentru cateva minute pana ce omleta devine galben-maronie. Apoi puteti fie intoarce omleta, fie puteti introduce tigaia in cuptor cu grill deasupra astfel incat sa gatiti si partea de deasupra a omletei. Dupa ce se raceste, taiati omleta bucatele si lasati copilul sa manance cu mainile.

Sursa: www.homemade-baby-food-recipes.com
Poza: www.gladchildhood.blogspot.com
 
Autor: Ioana Grigore 
 

Un comentariu:

  1. Mi se pare super inedita reteta cu piure de cartofi si mar. Este musai de incercat. Imi inchipui ca e un pic dulce si tare gustoasa. Laura Sebian

    RăspundețiȘtergere