19 decembrie 2011

Lista de vacanta… si cea pentru 2012

Pentru ca se apropie vacanta de sarbatori nu ma pot gandi la altceva decat la plimbari, excursii, cadouri, rasete. Ma si vad pe patinoar cu fi’miu de mana, distrandu-ne, bucurandu-ne de timpul nostru liber si band ceai cald sau vin fiert (fiecare dupa varsta). Daca m-ar intreba cineva (desi nu o face nimeni, dar eu tot raspund) lista mea de prioritati pentru zilele de vacanta sunt urmatoarele: somn, alergari in parc, citit sub patura, ascultat muzica, mers la pantinoar, vizionari de filme, intalniri cu prietenii. Bineinteles ca mai am si altele in plan, dar prefer sa restrang lista la ceea ce-mi doresc cel mai mult sa fac (sau sa nu fac). Si m-am gandit sa fabric intai lista asta si abia dupa aceea sa ma ocup de cea pentru anul 2012.

Obiectivele pe termen scurt pot fi in numar mai mare, dar sa cuprinda lucruri pe care le facem in mod normal, dar nu atat de mult pe cat ne-am dori sau ar trebui; iar obiectivele de vacanta sunt mai mult sinonime cu placerile noastre.

In schimb, obiectivele pe termen lung trebuie sa se limiteze, dupa parerea mea la trei.

1. Unul ar trebui sa tina de planurile legate de munca, cariera sau cum vrei sa-i spui: satisfactii pe plan profesional. Chiar daca stai acasa cu copilul poti sa-ti propui sa incepi sa faci ceva: cursuri noi, sa exploatezi ceea ce stii deja si sa oferi consultanta, sa faci munca voluntara, sa faci produse homemade pe care apoi sa le vinzi, orice iti trece prin cap. Asta te va ajuta foarte mult pe plan psihic.

2. Al doilea ar trebui sa tina de sanatate, de modul in care vrei sau iti propui sa arati. De exemplu, poti lua hotararea de a te lasa de fumat, sau de a slabi x kilograme, sau de a face nu stiu ce sport. Oricare dintre acestea sunt importante. Ideea e sa-ti propui un CEVA si sa te tii de el. Dupa ce rezolvi acea problema, dupa ce ea devine o obisnuinta, un nou stil de viata, poti trece la urmatorul obiectiv.

3. Al treilea ar trebui sa aiba legatura cu sufletul tau. De fapt, e impropriu spus obiectiv. Nu-ti poti propune sa iubesti pe cineva sau sa nu o faci. Nu-ti poti propune sa incepi sau nu o relatie (decat daca esti genul de om foarte programat si determinat si nu vreun romantic), dar te poti gandi la ceea ce-ai gresit si la cum ar trebui sa fii in raport cu oamenii la care tii. Mai bun? Mai tandru? Mai ingaduitor? Mai dragastos? Mai putin nervos? Si tot asa…

Nu stiu cum va fi anul 2012, dar stiu cum imi doresc sa fie. Dar, pana una alta, ma gandesc doar la vacanta…

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu