19 octombrie 2011

Retete cu alimente afrodisiace

Pentru ca acum ceva timp vorbeam de alimentatia cuplului in perioada preconceptionala si discutam si despre alimente cu efect afrodisiac, azi vreau sa va dau cateva exemple de retete ce contin astfel de ingrediente.
Se spune ca un pahar de vin rosu face o noapte de dragoste mai fierbinte. Gresit! Daca acesta nu este combinat cu un meniu afrodisiac, efectul nu e cel scontat, afirma maestrii bucatari.
Afrodisiacele sunt produse naturale ce dezmortesc erotismul, amplifica trairile pasionale si intensifica senzatiile de placere. Acestea au fost folosite inca din Antichitate, mai ales de popoarele orientale, care au creat o adevarata arta a amestecurilor ce starnesc placerile senzuale – impletire de magie si virtuti ale anumitor alimente. Exista afrodisiace care declanseaza un efect fizic, insa multe dintre ele actioneaza la nivel mental – exista legume sau fructe al caror efect afrodisiac este declansat de forma lor erotica (un exemplu ar fi bananele). In general, hrana consumata intr-o stare cat mai aproape de cea naturala reprezinta unul dintre cele mai eficiente afrodisiace.
 
Sa incepem cu cateva retete usor de preparat, dar foarte potrivite pentru o masa in doi:
 
1. Avocado este un fruct delicios cu o textura senzuala, folosit ca afrodisiac de azteci datorita asemanarii sale cu zonele erotice masculine.
 
Avocado umplut cu creveti si sos cocktail
Ingrediente: avocado, creveti roz, sos cocktail, condimente
Mod de preparare: Fructelor de avocado li se indeparteaza samburele. In locul ramas, se pun creveti roz decorticati si fierti in prealabil. Deasupra se toarna un sos cocktail foarte des intalnit in combinatie cu creveti.
Pentru sosul cocktail, americanii prefera deseori amestecarea ketchup-ului cu pasta de hrean, europenii prefera versiunea cu maioneza, adaugand adeseori alcool (whisky sau coniac), eventual tabasco si sos Worcestershire. Eu va recomand varianta folosirii urmatoarelor ingrediente : 4-5 linguri maioneza, 2 linguri de ketchup, 1 lingurita de sos Worcestershire, cativa stropi de tabasco, 1 lingurita whisky, putin patrunjel, 1-2 linguri de smantana care se amesteca. Desigur, puteti gasi sosul cocktail si in comert.

2. Ciocolata era denumita de azteci "rasfatul Zeilor" – ea contine un sedativ care reduce inhibitiile, dar si un ingredient stimulator (teobromina), cu efect excitant. Efectul este cu atat mai resimtit cu cat ciocolata contine putine ingrediente artificiale (emulgatori, aromatizanti, zahar suprarafinat). Consumati cateva bucatele de ciocolata inainte de culcare si veti avea o noapte de neuitat. Iar combinatia cu capsuni este extraordinara.
 
Capsuni scufundate in ciocolata alba si ciocolata cu lapte
Ingrediente:
capsuni proaspete, ciocolata fina alba si ciocolata cu lapte
Mod de preparare: Capsunile trebuie sa fie potrivite ca marime si in stare perfecta. Ele se introduc pe jumatate in ciocolata alba sau ciocolata cu lapte, ambele incalzite in prealabil.

3. Capsunile au locul lor special alaturi de frisca. Un excelent inceput de preludiu sau mai bine zis o continuare a preludiului inceput in bucatarie. 

Mousse de ciocolata alba cu capsuni

Ingrediente: 1 pachet cu capsuni congelate; 2 linguri cu zahar; 2 linguri cu lichior de portocale; 2 cani cu frisca; 6 linguri cu ciocolata alba rasa; sirop de capsuni.
Mod de preparare: Se pun capsunile in blender si sosul rezultat se strecoara. Se pune sosul peste zaharul si lichiorul de portocale si se amesteca bine. Intr-o tigaie nu foarte incinsa, se pune o cana cu frisca si fulgii de ciocolata alba la topit. Sosul rezultat se raceste. In 3 pahare medii dar largi se pune sosul de capsuni, apoi sosul alb si frisca ramasa, deasupra, impartita in cantitati egale.

Budinca cu zmeura si capsuni
Ingrediente: 450 ml smantana, 80 g zahar, 200 g ciocolata alba, 400 g branza dulce, 450 g capsuni si zmeura
Mod de preparare : Puneti smantana intr-un vas si bateti bine timp de cateva minute. Adaugati branza, 40 g zahar si amestecati. Ciocolata se pune separat la bain-marie pentru a se topi. Lasati ciocolata sa se raceasca si amestecati din cand in cand apoi rasturnati-o peste compozitia din branza si smantana. Crema obtinuta se pune in forme si se lasa la rece timp de 4 - 5 ore. Zaharul ramas si fructele se pun pe foc si se amesteca pana cand zaharul se topeste. Formele de budinca se pun in apa fierbinte timp de jumatate de minut. Se pun pe farfurii si se adauga peste acestea fructele. Se servesc fara a mai fi puse la frigider.
4. Smochinele erau fructele preferate ale Cleopatrei, asociate cu dragostea si fertilitatea si de grecii antici. Sunt responsabile pentru dezmortirea senzualitatii si renumite datorita formei lor erotice.
 
Smochine cu branza Roquefort invelite in prosciutto
Ingrediente: smochine proaspete, branza Roquefort, prosciutto.
Mod de preparare: Smochinele proaspete, taiate in felii subtiri, se acopera cu branza Roquefort. Apoi se iau felii subtiri de prosciutto si se inveleste fiecare felie de smochina in parte.
 
5. Sofranul este consemnat in scrierile din vechime ca afrodisiac – grecii considerau ca are proprietati magice. Legenda spune ca cel care consuma aceasta planta timp de 7 zile si evoca fara incetare chipul persoanei iubite, va reusi sa o cucereasca definitiv. Sofranul are o puternica incarcatura energetica Ying (masculina, solara) si are ca principala actiune echilibrarea hormonala.
 
6. Telina combate starile de astenie fizica si psihica, pentru efecte afrodisiace fiind folosit sucul din radacina. Este bogata in vitamine (B1, B2, B6, C, A) si minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu), de aceea poate fi folosita ca afrodisiac cu efecte rapide.

Salata de telina cu nuci 
Ingrediente: 1 radacina telina, 100 g nuci, 50 g stafide, 4 mere, suc lamaie, ulei, 1 lingura miere, sare
Mod de preparare: Pune stafidele la inmuiat in apa calda. Curata si rade telina si stropeste-o imediat cu sucul de lamaie, ca sa nu oxideze. Taie merele felii sau bucatele si amesteca-le cu telina rasa. Adauga stafidele scurse bine de apa si nuca zdrobita. Da totul la frigider, intr-un vas acoperit. Prepara un sos din ulei, miere, sare si o lingura de suc de lamaie. Adauga sucul doar cand servesti salata, si nu mai amesteca.

7. Mierea este si ea un afrodisiac hranitor, cu efecte in sporirea activitatii glandelor sexuale. Pentru sporirea senzualitatii, indicata este mierea obtinuta dintr-o singura planta. Aceasta este bogata in vitamina B, necesara pentru secretia de testosteron. De asemenea, ajuta la metabolizarea estrogenului.  Puteti prepara o infuzie de salvie, cimbru, menta si miere, reteta afrodisiaca raspandita in secolul al XVI-lea.
 
Crema de piersici
Ingrediente: 150 ml miere, 75 g biscuti rasi, 375 ml lapte, 3 linguri gem de piersici, 750 g nuca macinata
Mod de preparare: Nuca, mierea si laptele se amesteca bine cu cu mixerul. Se adauga si gemul de piersici (se pot pune si felii de piersici). Se adauga si biscuitii rasi si se mixeaza pana se formeaza o crema. Se serveste ornata cu frisca si fructe.
 
8. Sampania. Nutritionistul Tanya Zuckerbrot recomanda un pahar de vin rosu sau sampanie cosumat in momentele speciale pentru "trezirea" libidoului si imbunatatirea circulatiei sangvine.
 
Piept de pui in sos de sampanie
Ingrediente: 2 piepti de pui, 4 linguri de unt, ½ cana de marar tocat,  ½ cana de praz tocat (doar partile albe), 1 cana de ciuperci feliate, ½ cana de supa de pui, 150 ml de sampanie, ½ cana de smantana, faina, sare si piper.
Mod de preparare: Din cei 2 piepti de pui taie 6 bucati pe care le bati putin, ca pentru snitele. Apoi, condimenteaza cu sare si piper. Separat, intr-o tigaie mare, topeste 3 linguri de unt si caleste prazul, ciupercile si mararul, adauga supa si lasa amestecul pe foc cam 5 minute. Inainte ca legumele sa capete o culoare maronie, impinge-le spre marginea tigaii si pune in centru cealalta lingura de unt. Da bucatile de piept prin faina si pune-le in tigaie. Tine-le 1 minut pe o parte si 1 minut pe cealalta, pune legumele deasupra bucatilor de pui si toarna sampania. Dupa ce a fiert putin, adauga smantana, da focul la mic si lasa 5 minute pana cand scade sosul.

Obiceiurile alimentare isi pun amprenta asupra trupului, psihicului si mintii noastre, (constient sau inconstient), generand efecte semnificative in plan sexual si afectiv. Atunci cand constientizam acest lucru, dictonul "dragostea trece prin stomac" devine cu atat mai demn de luat in considerare. Alaturi de persoana potrivita, cinele cu preparate afrodisiace se pot transforma in momente de neuitat.
 
Surse:
 

3 comentarii:

  1. Ioana articolul e genial. Mi-a intrecut toate asteptarile pentru ca eu te rugasem de o reteta si tu ne-ai facut mult mai multe recomandari. Sotia mea deja m-a invitat la bucatarie pentru a-i face o surpriza culinara din lista de mai sus :). Andrei, Lugoj.

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei, ma bucur ca iti este de folos. Chiar sunt curioasa cum iti vor iesi preparatele. In momentul in care am gandit articolul, am hotarat sa includ retete simple care sa nu necesite mult timp petrecut in bucatarie, ci mai mult timp petrecut in dormitor :) Petrecere frumoasa!

    RăspundețiȘtergere