7 octombrie 2011

Chowder de pui cu porumb

Desi in anotimpurile calde nu prea imi place sa gatesc supe sau ciorbe, de foarte mult timp ma tenta sa incerc o reteta de chowder. Mi-a placut mereu ideea chowder-ului, eu fiind fan supe cremoase.
Supa este ideala pentru serile friguroase de iarna, dar eu am incercat-o acum ca sa imi fac mana pentru la iarna :).
Mai intai sa va lamuresc ce este acest chowder. In trecut, chowder-ul era considerat mancarea saracului, numele provenind din latina (calderia – loc sau vas pentru incalzit mancarea). In zilele noastre, chowder-ul este orice fel de supa gatita intr-un vas mare, fara sa existe o reteta de baza a preparatului. In trecut, la prepararea chowder-ului se folosea orice zbura, inota sau crestea intr-o gospodarie. Desi de cele mai multe ori chowder-ul este o supa ingrosata cu smantana, lapte sau piure de legume, exista si variatii mult mai lichide.
Exista o varietate englezeasca de chowder cunoscuta de toata lumea – clam chowder (chowder de scoici). Insa supele chowder la origine erau diferite de supele de peste pentru ca in prepararea lor se folosea carne de porc sarata si biscuiti. In zilele noastre marea majoritate a retetelor de chowder nu folosesc biscuti, insa pot avea crutoane presarate deasupra.
Reteta pe care am incercat-o eu are mai multe surse de inspiratie, insa mie mi-a iesit cam asa:
 
Ingrediente
  • 2 cutii de porumb conservat (500-600 g)
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapa
  • 3 cartofi medii
  • 2 cani bulion de pui
  • 500 ml lapte
  • 1 piept de pui fiert, fara piele
  • 2 lingurite tarhon
  • sare si piper
  • 2 felii sunca afumata
  • Sare
  • Piper
Mod de preparare
 
Inainte sa ma apuc de reteta propriu-zisa, eu am gatit puiul. L-am fiert in apa cu condimente si asa am obtinut atat carnea gatita, cat si bulionul de pui.
Am pus uleiul la incins intr-o oala. Am adaugat ceapa si am calit-o la foc moderat pana s-a inmuiat.
Am adaugat cartofii taiati cubulete si boabele de porumb pe care le-am fiert 5 minute, amestecand des. Am turnat bulionul de pui, l-am lasat pe foc pana a dat intr-un clocot si apoi am redus flacara lasand ingredientele sa fiarba incet 10-15 minute pana s-au fiert cartofii.


Dupa ce au fiert cartofii, am adaugat laptele, trei sferturi din carnea de pui si tarhonul. Am condimentat si l-am lasat pe foc inca 5 minute.
Tarhonul este ideal pentru mancarurile cu pui. Are o aroma puternica, usor dulceaga, asa ca trebuie sa aveti grija ce cantitate folositi. Eu am pus ceva mai mult pentru ca am avut tarhon uscat si aroma nu este atat de puternica. Insa trebuie sa fiti mai moderati daca folositi tarhon proaspat.
 
 
Acum am preparat crema care va ingrosa supa. Am pus jumatate din mixtura supei intr-un robot de bucatarie si am procesat-o, dar nu foarte mult, ci numai pana am obtinut o textura grosiera.
 

Am pus totul la loc in oala, am adaugat restul de carne de pui si am lasat pe foc pana a mai dat intr-un clocot.
 
Pentru ca supa este una dulce datorita porumbului, este indicat sa o serviti cu bucatele de sunca afumata si sarata (sau pastrama) sau cu crutoane de paine foarte bine condimentate.
 

Surse:
 
Autor: Ioana Grigore
 
Cititi si alte articole similare:

3 comentarii:

  1. Inedita combinatia de ingrediente si gusturi. O voi incerca si eu. Multumim, Ioana, ca ne scoti din monotonia clasicelor mancaruri romanesti :). Te pup. Adina

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare o mancare din bucataria indiana nu din cea englezeasca :) insa de oriunde ar fi, poza cu rezultatul final al bucatarelii tale este mmmmm... apetisanta :). Adela, Campina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gustul o sa fie intr-adevar ceva inedit. Pentru mine asa a fost, desi am fost un pic sceptica la inceput.

    RăspundețiȘtergere