26 octombrie 2011

Briosele - deserturi haioase pentru copiii mofturosi

Sunt convinsa ca stiti deja ca prin joaca puteti sa va usurati munca de a convinge un copil sa manance. Asa cum va povesteam zilele trecute, unul dintre sfaturi este sa fiti creativi si sa incercati sa faceti mancarea cat mai haioasa pentru a fi atractiva copiilor.

Anca din Sighisoara ma intreba daca am ceva idei legate de briose si ornarea lor intr-un mod haios pentru copii. Asa ca m-am documentat si am gasit cateva sfaturi la care le-am adaugat si pe ale mele.


Tips & tricks pentru briosele perfecte

Cand cumparati o tava de briose, alegeti una cu o culoare metalica neutra
tavile de culori inchise absorb mai multa caldura si astfel timpul de coacere trebuie ajustat (sa nu va minunati ca nu a iesit briosa asa cum trebuie desi ati respectat intocmai reteta!). 

Cand combinati ingredientele uscate cu cele umede, nu mixati prea mult compozitia
10 pana la 15 mixari sunt suficiente (ma refer la rotatiile mixerului). Daca supra-mixati, va va rezulta o compozitie mai dura (nu mai este pufoasa). De asemenea, ingredientele uscate trebuie amestecate separat de cele umede si abia apoi combinate intre ele. Tineti minte ca in general, in cazul retetelor de briose, zaharul este considerat ingredient umed.
 
Consistenta aluatului de briose trebuie sa fie mai putin lipicios decat aluatul prajiturilor obisnuite
– astfel incat sa aveti nevoie de ajutorul lingurilor pentru a pune aluatul in gaurile tavii (in nici un caz nu trebuie sa fie un aluat care sa curga in momentul cand il turnati in tava). Un aluat lichid va genera birose inegale si va duce la "bolborosirea" compozitiei in momentul coacerii creand bule la suprafata brioselor.

Gaurile tavii de briose trebuie umplute doar in proportie de ¾
- o briosa are nevoie de spatiu pentru a creste. Daca umpleti prea mult gaurile, briosele vor creste peste capacitatea tavii si partile de sus ale brioselor se vor uni intre ele.



Intotdeauna pozitionati tava in centrul cuptorului – briosele aflate spre peretele cuptorului se vor coace mai repede decat cele din mijlocul tavii. Trebuie sa pozitionati tava bine inca de la inceput pentru a evita deschiderea cuptorului in timpul coacerii pentru repozitionare. Deschiderea cuptorului va duce la scaderea temperaturii in momentul coacerii.

Lasati briosele la racit cu partea de jos in sus (rasturnate) inainte de turnarea glazurii
– cand tava este inca fierbinte, puneti un prosop de bucatarie deasupra ei si apoi rasturnati-o pentru scoaterea brioselor. Daca sunt briose care nu vor sa iasa, bateti fundul tavii cu o lingura in locul respectiv. Daca nici asta nu functioneaza, puneti tava pe un prosop umed timp de cateva minute.

Probleme cu briosele?...
-       daca sunt prea uscate inseamna ca: ati mixat prea mult aluatul, le-ati copt prea mult (temperatura sau durata de coacere prea mare), ati pus prea multa faina;
-       daca sunt prea uleioase / cleioase inseamna ca: ati pus prea mult ulei in compozitie :);
-       daca sunt prea umede inseamna ca: ati pus prea mult lichid in aluat, ati pus componente prea apoase (de exemplu, bucati de fructe zemoase);
-       daca sunt inegale la suprafata inseamna ca: ati pus prea mult aluat in gaurile tavii, ati pus prea mult lichid in aluat, cuptorul a fost prea puternic;
-       daca sunt scufundate / lasate in centru inseamna ca: ati pus prea mult lichid in aluat, ati pus prea multe componente apoase, cuptorul a fost prea puternic;
-       daca sunt prea arse sau necoapte inseamna ca: ati pus prea mult aluat in gaurile tavii, cuptorul a fost prea puternic, tava nu a fost plasata in centrul cuptorului;
-       daca nu au crescut inseamna ca: nu ati pus suficient agent de afanare, temperatura cuptorului a fost prea mica;
-       daca s-au lipit de tava inseamna ca: nu ati pus suficienta grasime (ulei sau unt) pe tava.


Idei pentru decorarea brioselor 
Pentru briosele cu topping de bombonele, glazurati briosele cu ce topping doriti si apoi presarati bombonelele. Puteti folosi bombonele micute folosite pentru decorarea prajiturilor, dar si bombonele ca M&Ms sau jeleuri. Pe langa bombonelele din comert, puteti face chiar voi bombonele folosind ciocolata topita turnata in matrite de diverse forme. Pentru decorare, puteti folosi glazuri de culori diferite sau alte forme pentru decorat.

Pentru mai multe sfaturi si indicatii privind decorarea brioselor, puteti accesa linkul: http://www.wilton.com/cupcakes/decorating-cupcakes/. Aici veti gasi tot felul de idei si inclusiv demonstratii video care sa va ajute sa intelegeti mai usor tehnicile de decorare.
Retete usoare pentru decorarea brioselor
Briosa arici 

Aveti nevoie de o briosa, glazura alba, bucati de migdale, bombonele de ciocolata sau jeleuri.
Se glazureaza briosa, apoi se infig in glazura bucatile de migdale ca sa arate ca acele unui arici. Folosind glazura ca lipici, se fixeaza si bombonelele pentru a desena capul, ochii si nasul ariciului.

Briosa pisicuta

Aveti nevoie de o briosa, glazura de portocale, jeleuri mici, bomboane M&M, bombonele mici cu aroma de portocala, biscuite (de exemplu, cel cu menta din gama After Eight), fire negre din lemn dulce (se gasesc la Ikea sau la orice supermarket la raionul cu jeleuri).
Puneti glazura pe briosa cu ajutorul unui cutit astfel incat sa creeze senzatia unei blani de pisica. Folositi biscuitele de menta dat pe jumatate pentru urechile pisicii, jeleurile mici pentru ochi, bomboana M&M pentru nas, bombonelele mici cu aroma de portocala pentru gura si jeleurile din lemn dulce pentru desenarea mustatilor.

Briosa mar

Aveti nevoie de: o briosa, glazura rosie, un sticks, ciocolata topita, un jeleu verde in forma de frunza (sau puteti face unul folosind glazura de culoare verde si o matrita in forma de frunza), un jeleu in forma de vierme. Imbracati briosa in glazura rosie (ca sa adere mai usor, inlaturati cativa milimetrii din stratul exterior al briosei). Introduceti sticks-ul in ciocolata topita pana este acoperit in intregime si apoi lasati-l la uscat (ciocolata trebuie sa se intareasca). Infigeti sticks-ul si jeleul-frunza in partea de sus a briosei. Apoi rupeti o bucata din partea laterala a briosei si puneti viermele in dreptul ei.
Ideile sunt multe si sunt convinsa ca fiecare dintre voi isi poate pune imaginatia la lucru. Insa cel mai importat pentru reusita este sa va distrati! Ganditi-va ca si atunci cand veti da gres cu decorarea brioselor, ele tot vor fi foarte gustoase. Daca aveti copii mai maricei, luati-i cu voi in bucatarie! Faptul ca isi creaza ei singuri mancarea cu siguranta ii va face curiosi sa vada ce a iesit din mainile lor.

Sursa:


Pofta la gatit!


Cititi si alte articole similare:

5 comentarii:

  1. Un articol foarte dragut, imi place la nebunie ideea cu marul :-)
    De asemenea, sunt o multime de briose sarate care pot fi servite la micul dejun sau ca pachetel la scoala/gradinita.
    Insa, eu nu recomand tavile, fie ele si din teflon. Cele mai bune sunt formele de silicon, care s-au si ieftinit in ultima vreme (in cora un set de 12 e vreo 15 lei, iar prin magazinele ieftine de decoratiuni ajung la 1 leu - 1,5 lei bucata). In felul asta nu mai cheltui bani pe hartiute, nu risti sa nu ti se dezlipeasca de pe tava si sunt si mult mai usor de manevrat, iti intra mai multe o data in cuptor.
    In rest, toate sfaturile sunt pertinente si utile. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine de stiut. Eu am incercat o forma de silicon pentru o tarta si nu am fost dezamagita. O sa imi cumpar si una de briose.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai depasit toate asteptarile cu acest articol si nu mai spun ca mi-ai dat idei pentru musafirii din week-end. Am facut reteta de vineri cu paste si ca desert am incercat, si sper eu mi-a si iesit, "briosele mar" :). Copiii, dar si parintii lor, au fost incantati la maxim de culorile frumoase ce-au poposit pe masa. Pupici. Anca, Sighisoara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca un mic update: weeekendul acesta am fost in Ikea, am cumparat forme de silicon pentru briose si deja am testat niste briose cu cocos. Sper sa revin cat de curand cu reteta :) Nu am fost deloc dezamagita de folosirea formelor si cred ca sunt o optiune foarte buna pentru tava de briose.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ai idee cat ma bucura sa aud asta! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere