23 septembrie 2011

Muschiulet de porc in crusta de mustar cu sos de capere

Pentru ca este vineri, m-am gandit sa va impartasesc o reteta mai deosebita care cred eu ca va fi o surpriza pentru partenerul de viata. Daca v-ati plictisit sa gatiti aceleasi ciorbe, supe, fripturi sau piureuri, incercati si voi reteta si imi spuneti cum vi s-a parut.

Reteta este, de fapt, a mamei mele, insa mie mi-a placut atat de mult incat am tot repetat-o de fiecare data cand am avut pofta de ceva deosebit. Preparatul este muschiulet de porc in crusta de mustar cu sos de capere.

Mai intai sa va spun cateva lucruri despre capere: ele sunt bobocii nedeschisi ai florilor unei plante cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu. Bobocii de capere se folosesc in special murati. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara. Caperele se folosesc, mai ales, in sosuri si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an. Ele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii sau cu vin si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina, de asemenea, bine cu maslinele murate.
Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura, acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat cat mai tarziu la sos.
Eu am gasit capere murate in Carrefour, la borcanel (destul de mic as zice), la un pret in jurul a 10 RON. Eu zic ca este o investitie buna mai ales ca nu le veti folosi prea des si fiind murate rezista foarte mult in frigider.

Ingredientele de care aveti nevoie:
2 bucati muschiulet de porc (400-500 g)
400 g maioneza
Sare
Piper proaspat macinat
5-6 linguri mustar dulce
100 g capere
5 castraveciori murati

Mod de preparare:


Mai intai se spala muschiuletul si se imbraca intr-un strat destul de gros de mustar pe toata lungimea.

Se sareaza si se pipereaza din belsug.



Se pune muschiuletul intr-o tigaie unsa cu ulei si se baga la cuptor pentru 30-45 minute, la 200-220 grade.

Cat timp se face muschiuletul, preparam sosul de capere. Eu am pregatit maioneza, insa puteti folosi si maioneza din comert. Caperele se toaca marunt si se adauga in maioneza.

Apoi am taiat castraveciorii murati in cubulete mici si i-am stors de otet. I-am pus peste sos.


Se pune sare si piper din abundenta.

Cand este gata, muschiuletul se scoate din cuptor, se feliaza si se stropeste cu sos.



Daca va mai ramane sos, il puteti folosi cu un peste gatit la abur sau cu un piept de pui la gratar.

Pofta la gatit!



Autor: Ioana Grigore

5 comentarii:

  1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
    Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
    Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
    1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
    2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
    3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
    Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina "schimb de link" vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
    Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
    Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioana, e minunata reteta. Peste doua saptamani sarbatoresc impreuna cu sotul 8 ani de la casatorie si chiar incepusem sa caut pe net diferite retete pentru o cina surpriza. Acum stiu clar ce voi face ca fel principal :)! Sper sa-mi iasa la fel de gustos cum pare sa fie cel din imaginile tale. Pup, Claudia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta reteta si informatiile oferite despre capere. Nu le-am incercat pana acum insa m-ai facut curioasa si le voi cauta si eu la magazin. Seara buna. Miruna Aleculesei

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta o sa ramaneti la fel de placut surprinse ca si mine. Astept sa imi spuneti cum v-a iesit!
    Claudia, si eu peste 2 saptmani implinesc 7 ani de cand sunt impreuna cu sotul meu :) Ani de casatorie avem mai putini

    RăspundețiȘtergere
  5. La cat mai multi ani de relatie si casatorie :)! Pup, Claudia.

    RăspundețiȘtergere