16 septembrie 2011

Crema de branza si ardei copt

As vrea sa incep prin a va spune cateva lucruri despre filozofia mea culinara si viziunea mea asupra gatitului.
Trebuie sa stiti ca, la fel ca orice om normal, am inceput cu niste experiente culinare dezastruoase pe la 15-16 ani, insa nu m-am dat batuta si am mers mai departe. De ce? Pentru ca nu concep un alt mod mai placut de a-mi petrece timpul liber.
Asadar, dupa cateva evenimente fericite si unele mai putin fericite, am ajuns sa imi schimb optica asupra gatitului: de la "gatim ca sa avem ce manca" la "gatim ca sa aducem un strop de fericire". Acum imi place sa acord atentie fiecarui ingredient, imi plac condimentele la nebunie, ma extaziaza experimentele culinare noi si as vrea sa impart bucuria mea cu ceilalti, prin intermediul preparatelor mele.
Vreau sa va incurajez sa fiti indrazneti! Faceti-va de cap! Scapati de teama de esec! Cumparati condimente deosebite chiar daca vi se par scumpe si inaccesibile (vreau sa va spun ca un pliculet cu nucsoara rasa, de exemplu, va ajunge luni intregi pentru ca este un condiment puternic si nu il veti folosi in cantitati mari)! Experimentati mancaruri noi la restaurante si dati fuga acasa si incercati-le!  Si cel mai important sfat: rasfatati-va familia cu tot ce e mai bun! Cu riscul de a parea "de moda veche", eu cred ca o femeie nu e pe deplin femeie daca nu isi rasplateste barbatul cu mese copioase, gatite cu drag si daca nu isi rasfata copiii cu prajituri. Pentru mine o familie fericita si implinita este aceea in care se respecta mesele in familie si in care fiecare masa e plina de bucate desavarsite.
Poate o sa vi se para ciudat insa eu am descoperit pasiunea gatitului alaturi de sotul meu pentru ca gatitul la noi in familie a devenit deja un ritual: o jumatate de zi in care suntem doar noi doi, in bucatarie, gatind numai bunatati, alaturi de un pahar de vin si sporovaind despre visele noastre, despre planuri de viitor, despre viata.
Sunt inca la inceputul experientei mele culinare si sunt determinata sa ajung cat mai departe cu aceasta pasiune a mea. Vreau sa stiti ca o sa invat alaturi de voi, ca o sa fiu receptiva la cerintele si sugestiile voastre si ca sper cu drag ca articolele mele sa va fie de un real ajutor.
Prima reteta pe care o voi prezenta are o poveste tare draguta: vara trecuta am fost in concediu pe litoralul bulgaresc. A fost pentru prima oara si pentru ca mi-a placut, cu siguranta, o sa revin. Ceea ce mi-a placut insa neasteptat de mult a fost mancarea, mai exact aperitivele si salatele. In Bulgaria am mancat o salata facuta din branza si ardei copt.
Dupa ce i-am analizat foarte bine ingredientele, mi-am luat inima in dinti si cand am ajuns acasa, am incercat sa fac si eu ceva asemanator.
Ceea ce mi-a iesit a fost delicios!
Reteta nu este deloc complicata, insa daca o testati vreau sa stiu ce parere aveti despre gustul preparatului si combinatia de ingrediente.
Ingrediente (nu conteaza foarte mult cantitatea pentru ca depinde pentru cate persoane gatiti):
Telemea de vaca
Smantana
Ardei grasi (de preferat din cei rosii capia pentru ca sunt mai carnosi si dulci)
Sare
Piper

Mod de preparare:

Am dat branza pe razatoarea mare:

Am copt ardeii si i-am decojit:

Eu coc ardeii mereu pe tava cuptorului si in interiorul acestuia. Este clar ca gustul nu este acelasi ca atunci cand coacem ardeii pe plita, direct pe aragaz, insa credeti-ma ca va scuteste de multa munca, mirosuri, caldura si mizerie.
Ca si sfat pentru decojirea rapida a ardeilor: dupa ce s-au copt puneti-i intr-un vas, presarati-i cu sare din belsug (nu va fie teama pentru ca sarea este pe coaja ardeilor si o veti elimina odata cu decojirea lor) si acoperiti vasul. Lasati-i sa stea asa 10-15 minute si apoi ii puteti curata foarte usor.
Dupa ce i-am decojit, i-am scurs bine de suc si apoi i-am tocat marunt.
Am amestecat branza rasa cu smantana, cat sa fie o pasta suculenta.

Apoi am adaugat ardeiul tocat.

La final, am pus piper din belsug si deloc sare pentru ca branza era suficient de sarata.

Pe cat de simplu pare pe atat de delicios este!
Pofta la gatit!

Autor: Ioana Grigore

Cititi si alte articole similare:

5 comentarii:

  1. Am incercat si eu reteta astazi insa cred ca am pus prea multa smantana. A iesit intr-adevar tare gustoasa dar foarte moale. Amelia

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta combinatia de branza, smantana si ardei copt. Ma intreb daca merg umplute rosii cu aceasta pasta? Miclaus Elena

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu la ce ai spus legat de mancarea bulgareasca si pot spune ca si eu am incercat-o in acest concediu si mi-a placut tare mult insa, cel mai mult, imi place mancarea greceasca. Ai ceva retete si din aceasta categorie? Multumesc! Marcel

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce fain obicei ai impreuna cu sotul tau! Mi se pare minunat, un ritual care tine familia impreuna si pe care o sa-l pretuiasca mereu si copiii vostri!

    RăspundețiȘtergere
  5. Rosiile merg umplute cu pasta de branza, dar eu as pune cat mai putina smantana si nu as mai pune ardeiul. Rosiile sunt destul de zemoase si ar trebui o pasta mai "uscata". In plus, combinatia intre o leguma coapta - ardeiul - si una cruda - rosia, nu prea e dintre cele mai fericite. Poti inlocui ardeiul copt cu marar.
    @Marcel: Si eu sunt fan bucatarie greceasca si promit sa fac ceva bun. Am in minte cateva deserturi.
    @Raluca: Crede-ma ca este extraordinar sa iti acorzi acest timp tie si familiei tale.

    RăspundețiȘtergere