1 septembrie 2011

Buricul bebelusului

Atunci cand cordonul ombilical este taiat si indepartat, dupa nastere, asistentele aplica o solutie pe bucata ramasa atasata de copil pentru a o ajuta sa se usuce mai repede si sa cada, dezvaluind astfel buricul mic si dragalas al puiului tau in aproximativ trei saptamani. Acasa, tu, ca mamica, va trebui sa urmaresti evolutia acestui proces si sa te asiguri ca zona in cauza este mereu curata si uscata.
Tine cont ca in primele saptamani de viata ale bebelusului tau sa nu umpli cadita cu apa, spala-l mai bine folosind un burete inmuiat in apa calduta. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca nimic nu se freaca de zona bucatii de cordon ombilical ramasa, precum hainutele sau scutecele, deoarece acestea pot irita pielea sensibila a nou-nascutului. Dupa ce i-ai schimbat scutecul, impatureste bucata in exces din partea de sus a acestuia pentru a preveni ruperea brusca a micului cordon care ii poate cauza micutului tau o infectie.

Nu trage de cordonul ombilical, desi poate ti se pare ca este pe punctul de a se rupe de la sine si tu vrei doar sa ii dai o mana de ajutor. Buricul nou-nascutului trebuie lasat sa cada natural in momentul in care este complet uscat.

Pana nu demult pentru a curata zona buricului era recomandata o lotiune pe baza de alcool pur insa studiile recente au demonstrat ca este mai indicat sa nu folosim acest tip de tratament si sa lasam buricul sa se rupa singur in urma uscarii.

In cazul in care zona micului cordon ombilical ramas atasat de bebe se infecteaza, contacteaza cat mai repede posibil medicul pediatru ce va are in grija. Semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri in acest sens sunt: febra; inrosirea si inflamarea zonei ombilicale; puroi, sange sau alt tip de lichide care se scurg de la baza buricului; un miros ciudat in zona cordonului ombilical.

Tu cum ai ingrijit buricul bebelusului tau?

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu