30 august 2011

Rubrica specialistului - Cum sa ajut copilul sa-si dezvolte abilitatile sociale?

Viata sociala are o influenta majora in existenta persoanei adulte. Pentru a ne bucura de beneficiile unei vieti sociale active este necesar sa ne dezvoltam abilitatile sociale necesare. Deprinderea acestor abilitati incepe in copilarie. Este deosebit de important sa oferim copiilor nostri atat un cadru suportiv si afectivitate, cat si indrumare si oportunitati de a se intalni cu cei de varsta lor. De asemenea, dezvoltarea celorlalte arii ale existentei devine mai facila pentru copii, prin intermediul prieteniilor, intr-un mediu in care se simt acceptati si fericiti.
Ajutati-l pe copilul dvs. sa isi dezvolte abilitatile sociale tinand cont de urmatoarele recomandari:
 • Oferiti-i oportunitati de a petrece timp si de a se juca cu copii de varsta sa. Cand mergeti in parc sau in excursii invitati-i si pe acestia si deschideti-va casa pentru "viitorii" prieteni ai copilului dvs.!
 • Incurajati-va copilul sa aiba un hobby. In acest mod va intalni alti copii care ii impartasesc pasiunile.
 • Prima conditie pentru a-ti face noi prieteni este sa ii intalnesti. Oferiti-i copilului aceasta ocazie inscriindu-l la activitatile extrascolare preferate de acesta!
 • Jucati-va cu copilul dvs. cat de des puteti si incurajati-l sa arate grija si consideratie fata de ceilalti!
 • Dezvoltati-i abilitatea de a empatiza, discutati cu acesta despre ajutorul pe care il puteti oferi altor oameni sau animalelor si incurajati-l sa se gandeasca cum se simt ceilalti!
 • Stati de vorba cu acesta despre importanta prieteniei!
 • Discutati in fiecare zi despre activitatile pe care le desfasoara, despre colegi sau prieteni si ajutati-l sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta. Incercati sa ii sugerati maniere pozitive de a rezolva conflictele. Nu incurajati comportamentul agresiv sau de respingere!
 • In cazul in care copilul a fost respins de un alt copil sau exclus dintr-un grup, explicati-i ca aceasta este o situatie temporara si ca o asemenea experienta ii poate fi utila in dezvoltare!
 • Preocupati-va ca mediul de joaca si socializare al copiilor sa fie propice dezvoltarii abilitatilor sociale si interveniti in desfasurarea acestor activitati numai daca situatia o impune.
 • Petreceti timp cu copilul dvs. Folositi acest timp pentru a va cunoaste copilul, pentru a afla cat mai multe amanunte despre temerile, activitatile si dorintele sale!
 • Faceti posibil ca, saptamanal, intreaga familie sa aiba activitati comune deoarece abilitatea de a socializa se poate dezvolta si in cadrul familiei. Totodata, membrii acesteia vor avea ocazia sa se cunoasca mai bine iar mediul familial sa stimuleze, la copil, sentimentul de apartenenta si siguranta.
Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu