20 august 2011

Cum sa fii un tatic implicat

O mama si un tata vor manifesta inevitabil doua stiluri diferite de a fii parinte. In timp ce mamele au tendinta sa etaleze un comportament dragastos, plin de gesturi ce aduc alinare si confort, tatii, de regula, demonstreaza abilitati foarte bune in a se juca cu copiii lor, aducandu-le multe momente distractive si multe zambete, si ajutandu-i sa dezvolte diferite raspunsuri cognitive in comparatie cu mamicile. Nu este neobisnuit ca un copil sa apeleze la mama pentru afectiune si la tata pentru distractie. Doua tehnici complementare vor produce, evident, un pui de om echilibrat, cu o capacitate mai mare de intelegere emotionala a lumii inconjuratoare.

Este indicat ca totii taticii sa aiba un rol activ, in detrimentul unuia pasiv, inca din momentul nasterii copilului lor. Este important sa simti, ca tata, ca ti-ai adus si tu aportul, ba chiar mai mult, ca faci acest pas impreuna cu partenera ta. Insa a deveni tata nu incepe din momentul efectiv al nasterii ci din clipa in care sotia ta a ramas insarcinata iar tu, pentru a fii un viitor tatic implicat, trebuie sa intelegi ce se intampla cu trupul ei si sa cunosti presiunile emotionale si fizice care se exercita asupra ei. Studiile arata ca marea majoritate a viitoarelor mamici recunosc ca isi doresc ca partenerul lor sa le insoteasca la prima vizita prenatala, de exemplu.

Ca viitor tata trebuie sa te astepti ca intr-o oarecare masura viata ta, prioritatile tale, sa se schimbe dupa ce sotia a ramas insarcinata. Cel mai important sfat este sa fii atent si receptiv nevoilor ei, sa o sustii moral cand este ingrijorata si sa fii un participant activ la tot ce i se intampla. Sa fii tata implica multa munca, multe raspunderi noi si mult timp dedicat noii "meserii", insa rasplata nu va intarzia sa apara sub forma unei bucurii si satisfactii enorme cand iti vei vedea copilul zambind multumit de ceea ce i se intampla, de mediul in care creste, de dragostea cu care este invaluit de voi ca parinti.

In timpul sarcinii, al nasterii si dupa aceea, sotia ta va astepta de la tine incurajari si sprijin. A depinde unul de celalalt nu este deloc usor de pus in practica, in special daca luam in calcul educatia traditionala oferita barbatilor la noi in tara. Pentru a fii un tata bun trebuie sa te informezi, sa fii autodidact si sa te autoeduci in acest sens. In comparatie cu mamele, pentru care acest comportament tinde sa vina natural in momentul nasterii, tatii trebuie sa "lucreze" pentru a obtine rezultate. Nu exista un manual care sa te invete cum sa fii un tata implicat insa trebuie sa fii pregatit sa "cresti" impreuna cu bebelusul tau, sa il ingrijesti, sa iti asumi greselile pe care le vei face si sa inveti din ele, si nu in ultimul rand sa iti gasesti timp suficient pentru a-l petrece cu fiecare membru al familiei tale in egala masura.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu