5 august 2011

Constipatia la copii

Constipatia este o problema comuna si frustranta a copiilor, si, evident, a parintilor lor. Aceasta stare patologica este caracterizata prin dificultatea sau imposibilitatea de eliminare a materialelor fecale sau prin scaune rare (mai putin de trei pe saptamana) insotite de disconfort fizic. Cauzele constipatiei sunt de cele mai multe ori dieta alimentara scazuta in fibre, dar si consumul de lapte de tip formula in cantitati mari, nebautul unei cantitati de apa suficienta organismului pentru a fi bine hidratat sau amanarea mersului la toaleta.

O data ce copilul a avut probleme de acest fel si are scaune tari si dureroase, va incepe sa se tina pentru perioade mari de timp pentru a preveni suferinta provocata de aceasta actiune. Acest lucru creaza un cerc vicios care face ca aceasta stare sa continue si sa se agraveze.

Cel mai bun tratament pentru constipatie consta in schimbarea dietei copilului:

- cresterea cantitatii de lichide consumate, fie ca este vorba doar de apa, fie ca vorbim si despre sucurile de fructe (sunt indicate cele de mar si prune);
- adaosul de fibre alimentare in dieta zilnica: cereale, prune si caise uscate, spanac, cartofi, paste, etc. Fructele si legumele in stare naturala contin cea mai mare cantitate de fibre. De asemenea, pop-corn-ul si supele de legume reprezinta o sursa importanta de fibre;
- oferirea de produse pe baza de tarate: biscuiti, paine, s.a.;
- eliminarea din dieta a produselor ce produc constipatie - cele mai cunoscute produse care provoaca aceasta stare sunt laptele de vaca, iaurtul, branza, morcovii fierti, orezul si bananele;
- complementar schimbarilor in dieta poti folosi si un laxativ usor, pe baza de plante, care ii va usura puiului tau tranzitul si ii va regla flora intestinala. Atentie! - nu achizitiona un purgativ decat dupa ce discuti cu medicul pediatru ce are in grija copilul.

Nu uita:

- Dozeaza-te cu rabdare. Constipatia la copii este o problema cronica care are nevoie de timp pentru a se remedia.
- Evita sa folosesti in mod repetat microclismele pentru copii si supozitoarele. Apeleaza la ele numai in cazurile extreme.
- Contacteaza pediatrul daca starea puiului tau nu se imbunatateste in maxim 1-2 saptamani de la inceperea tratamentului.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu