10 august 2011

Cand sa introducem oul in dieta bebelusilor?

Ouale sunt in topul celor mai puternici alergeni insa este bine de stiut ca doar partea alba a acestuia, albusul, poate produce alergii copiilor si nu galbenusul. Pediatrii recomanda introducerea galbenusului in alimentatia copiilor de pe la varsta de 8 luni. Copiii sub un an sunt mai predispusi sa faca o alergie la ou deoarece sistemul lor digestiv nu este inca perfect dezvoltat pentru a procesa acest tip de mancare. Studiile ne arata ca totusi acest tip de alergie in randul copiilor dispare pana cand puiul ajunge la varsta de 5 ani. Aceasta este o veste buna deoarece oul este extrem de nutritiv si o parte importanta din dieta unei persoane normale.

Cum se manifesta alergia la oua?

Ca la orice alt fel de alergie si alergia la ou provoaca o reactie la nivelul intregului organism si se intampla atunci cand corpul nostru "confunda" proteina oului cu un invadator daunator. Organismul reactioneaza lansand anticorpi denumiti imunoglobina E (IgE) care la randul lor solicita corpul sa elibereze chimicalele cunoscute sub numele de histamine. Atunci cand histaminele au fost eliberate, organismul reactioneaza producand simptome precum: nas care curge, senzatie de mancarime in zona ochilor, iritatii pe piele si, in cazuri severe, socul anafilactic.

In cazul copiilor mici diagnosticarea unei alergii este foarte greu de facut de aceea este bine sa tinem cont de "regula celor patru zile" pauza intre alimentele nou introduse.

Albusul oului de gaina contine 4 proteine cu potential alergen:
- ovomucoida
- ovalbumina
- ovotransferina
- lizozima

Nu uita, consulta intotdeauna medicul pediatru inainte de a introduce un nou aliment, in special cele cu potential alergen, in dieta copilului tau.

Tu la ce varsta ai introdus oul in dieta puiului tau?

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu