4 iulie 2011

Totul despre prima vizita la medicul dentist a copilului

Cea mai frecventa intrebare a parintilor in privinta dentistului este "Cand imi duc copilul la primul control stomatologic?".

Specialistii recomanda ca prima vizita sa se faca la varsta de un an, pentru ca ingrijirea dintisorilor trebuie sa inceapa cat mai devreme. Desi pare o varsta foarte frageda, statisticile demonstreaza ca peste 20% dintre micuti au deja carii la varsta de un an si jumatate - asa-numita "carie de biberon", iar acest procent este in continua crestere. Pana la 67% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au carii dentare, ajungandu-se pana la 78% in cazul adolescentilor. Aceasta realitate ar putea fi schimbata daca vizita la medicul stomatolog ar avea un caracter de prevenire.

Cu aceasta ocazie veti primi indrumari privind igiena dintilor si a gurii, alimentatia sanatoasa si bogata in calciu, fructe si legume, si mai ales tehnica periajului dentar. Medicul va va informa despre aparitia dintilor si manifestarile acesteia. Vizitele la dentist ar trebui sa aiba loc o data la 6 luni sau mai des, daca exista un caz patologic sau un traumatism.

In cazul vizitelor la medic si cu precadere la medicul dentist, modul in care este transmisa necesitatea stabilirii unei relatii cu dentistul ii revine, in primul rand, parintelui, care insoteste copilul la cabinet. Iar apoi, in plan secundar, conteaza si modul de abordare al medicului dentist.

Inainte sa faci programarea, cauta un cabinet stomatologic unde exista un medic care este pregatit sa lucreze cu copiii si care prin metode speciale va face ca vizita sa se transfome intr-un moment placut. Acesta va stii cum sa trateze eventualele probleme ale micutului tau si va fi mult mai atent cu el. Fiind obisnuit ca pacientii lui sa fie copii, il va face pe cel mic sa uite de teama, va glumi cu el sau chiar ii va oferi o jucarie la finalul vizitei.

Prima vizita la medicul dentist trebuie programata cu mult timp inainte de aparitia durerii. Pentru ca vizita la cabinetul stomatologic sa fie placuta aceasta trebuie sa fie o vizita de rutina, programata pentru a preveni, nu pentru a trata. De prima vizita depinde si acomodarea micutului cu medicul dentist. Cu siguranta, il va privi cu neincredere, daca va ajunge la cabinet pentru a trata din start durerile dentare. Pentru o vizita cat mai placuta la cabinetul dentistului, copilul trebuie sa aiba incredere in persoana care va avea grija de dintisorii lui. Discuta cu micutul tau despre controlul stomatologic si despre medicul dentist. Nu-i pomeni termeni ca "extractie", "cleste", "freza", iar atunci ca vorbesti cu el, nu ii transmite reticenta ta fata de stomatologi, daca aceasta exista.

Copiii au temeri, care apar in urma unor experiente anterioare sau sunt preluate din comportamentul adultilor din jur. Desi par inofensive, atentionarile de genul "daca nu te speli pe dinti, vei ajunge la dentist" sau "cine nu mananca tot, se imbolnaveste si ajunge la doctor" adresate copiilor pot provoca teama fata de persoanele cu "halat alb". Nu folosi medicul dentist pe post de bau-bau daca nu doresti sa ai probleme cand va fi nevoie sa mergi la cabinetul acestuia!

Cei mai multi medici dentisti iti vor permite sa il insotesti pe micut in cabinet si sa stai langa scaunul sau. Asa el va capata incredere si nu va mai fi speriat. Este important si ca medicul dentist sa vorbeasca mereu cu el si sa ii distraga atentia. Intre timp, ii va controla dintisorii si gingiile, va verifica daca au aparut deteriorari din cauza biberonului si va curata eventualele pete care apar frecvent la copii. Copilul tau trebuie sa inteleaga de la o varsta mica importanta igienei orale si rolul medicului dentist in pastrarea unui zambet cu care se poate mandri.

La finalul vizitei, medicul dentist va programa viitorul control, care ar trebui sa se faca periodic (o data la sase luni). Atunci vor fi indepartate si posibilele carii sau disfunctii aparute in cresterea dintisorilor. Medicul dentist iti va recomanda totodata si o igiena dentara corecta. Invata-l pe copil sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Insoteste-l atunci cand face acest lucru, pentru ca abia intre 5-7 ani va incepe sa se spele corect.

Tinand seama de cateva sfaturi, vei putea transforma doctorul dentist intr-un prieten de nadejde al zambetului pe care ti-l doresti pentru copilul tau.

Autor: Dr. Nicoleta Darla - Medic Stomatolog

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu