12 iulie 2011

Rubrica specialistului - Ce sa facem cand copilul nostru (ne) minte?

Chiar daca nu ne este pe plac si putem interpreta deseori acest lucru ca fiind o lipsa de respect sau o diminuare a recunoasterii autoritatii, trebuie spus, de la bun inceput, ca aproape toti copiii mint. De altfel, minciuna este o trasatura umana comuna, asa ca, nu-i putem acuza doar pe cei mici de distorsionarea adevarului.

Copiii recurg la minciuni din motive asemanatoare cu cele ale adultilor: pentru a evita o pedeapsa, pentru a nu se simti umiliti, deoarece nu au incredere in ei, pentru a face pe plac celorlalti, pentru a-si crea o alta imagine in fata prietenilor, pentru a primi atentie ori pentru ca nu reusesc sa se ridice la nivelul asteptarilor celorlalti s.a. 

Insa, cauza primordiala a minciunilor practicate de copii este faptul ca acest lucru il fac si adultii din jurul lor. De aceea, este important sa fim un model pentru cei mici.
Daca observati ca micutul minte, luati in calcul urmatoarele recomandari:
  • incercati ca atunci cand discutati cu copilul, despre o posibila minciuna, sa evitati formulari acuzative (de exemplu, "de ce ma minti?"). Folositi un ton bland si apelati la sinceritatea lui (de exemplu, "te rog, sa fii sincer cu mine");
  • discutati cu copilul dvs. despre prietenii sai si despre activitatile si dorintele sale; 
  • reevaluati-va asteptarile fata de copilul dvs., dupa ce discutati cu acesta, pentru a afla daca acestea corespund cu propriile lui asteptari; 
  • intariti pozitiv situatiile in care copilul alege sa spuna adevarul, evitand pedepsirea acestuia;
  • fiti un exemplu pozitiv pentru copilul dvs., si evitati folosirea minciunilor, in prezenta acestuia;
  • nu-i faceti promisiuni, in vederea obtinerii unui anumit comportament, daca nu sunteti siguri ca le puteti respecta;
  • daca nu reusiti sa il dezobisnuiti pe cel mic de obiceiul de a minti, apelati la un psiholog specializat in terapia copilului.
Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu