26 iulie 2011

Regulile interne ale unei familii sau Puterea cuvantului "Noi"

Cuvantul "Noi..." este o forta puternica in viata de familie. Este ceea ce ancoreaza loialitatea copilului fata de parintele sau. Acest pronume simplu, insa cu atat de multa greutate semantica, imputerniceste constiinta interioara a fiecarui individ si ii imprima convingerile parintilor despre ceea ce e bine si ceea ce nu este ok. Regulile interne stabilite de o familie permit membrilor sai sa stie cum ar trebui sa se comporte pentru a gasi echilibrul intre ceea ce doresc si respectarea nevoilor celorlalti. De asemenea, un set de reguli bine intocmite iti vor ajuta copilul sa se situeze in niste limite care sa-i ofere atat libertate de exprimare si miscare insa, in primul rand, siguranta.

Regulile ii pot ajuta pe membrii familiei sa se inteleaga bine iar viata de familie sa fie una linistita si calma. Atunci cand te decizi ca vrei sa faci un set de norme personalizat familiei tale este indicat sa inviti toata familia sa participe la intocmirea lui. Copiii cu varsta peste 3 ani isi pot aduce aportul discutand cu parintii despre regulile care se aplica in cazul lor. Implicandu-i de mici in acest tip de discutii, copiii vor capata valoroasa experienta de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile pe care le fac in viata. Explicandu-le copiilor care sunt principiile dupa care va ghidati si care sunt consecintele daca le vor incalca, ii va ajuta sa inteleaga si sa accepte mai usor doleantele voastre ca parinti.

Poate te intrebi "Ce fel de reguli ar putea avea o familie?!"... Ei bine, poti face reguli legate de siguranta, maniere, conduita, rutina zilnica sau cum ar trebui sa se poarte membrii familiei tale unii fata de ceilalti. Regulile fiecarei familii sunt diferite deoarece standardele dupa care le creezi sunt influentate de credintele tale, de valorile ce te reprezinta, s.a.

Exista mai multe tipuri de reguli intr-o familie. Regulile cu mesaj pozitiv sunt usor de tinut minte si reprezinta un instrument util de educare a copilului. Iata cateva exemple:

- "Te rog, stai jos la masa cand mananci."
- "Te rog, vorbeste pe un ton politicos."
- "Te rog, pune-ti centura in masina."
- "Te rog, fii amabil cu cei din jur."

Regulile cu iz negativ sunt de tipul:

- "Nu scuipa!"
- "Nu cere lucruri care nu sunt pe lista cand mergem la cumparaturi."
- "Nu vorbi cu persoane straine pe strada."

Cand este ok sa incepem sa facem un set de reguli?

Poti face acest lucru imediat ce puiul tau a deprins tehnica exprimarii prin cuvinte si, evident, intelege ceea ce ii spui. Parintii care au copii mici vor trebui sa ii supervizeze discret si sa ii sustina in aplicarea lor. De asemenea, prescolarii au tendinta de a uita si au un comportament neconsecvent, asa ca si in cazul lor este nevoie de o atentie sporita si de explicarea in mod repetat a consecintelor (legate de siguranta lor) care pot avea loc daca nu respecta regulile stabilite.

Nu uita ca orice set de reguli vei alege ele iti vor tine familia unita si in siguranta, iar copiii tai vor invata din timp sa stie care le sunt limitele, sa fie politicosi si civilizati. Nu trebuie sa fii un tiran in ochii lor asa ca orice veti trece pe lista voastra interna trebuie sa fie discutat de toti membrii casei iar decizia sa fie luata la unison.

Tu ai un set de reguli in familia ta? Daca da, care ar fi acelea?

Cititi si alte articole similare:

2 comentarii:

 1. putine, dar le respectam cu sfintenie:
  - nu ne culcam niciodata "suparati"
  - nu ne contrazicem in fata copiilor

  pana acum astea sunt singurele reguli de functionare ale familiei noastre...

  RăspundețiȘtergere
 2. Noi apariţii editoriale la OFFICE LITERATURA:
  Cele mai frumoase poeme de dragoste – “Atunci când vara se reinventa” – autor Cristian Lisandru
  Un nou roman pe care-l vei citi cu dintr-o suflare – Romanul care se scria singur” - autor Cristian Lisandru
  http://officeliteratura.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere