25 iulie 2011

Cum iti inveti copilul sa fie politicos

Invatarea copilului sa fie politicos este o parte importanta din procesul de crestere si educare a unui membru al societatii care sa fie decent si responsabil. Cu cat varsta la care incepi sa lucrezi cu ei pe tema manierelor este mai mica cu atat copiii vor absorbi si vor invata mai mult. Folosind uzual in viata de zi cu zi cuvinte precum "te rog, "multumesc", s.a. vei observa ca puiul tau va deprinde buna educatie fara prea mari eforturi. Este clar ca bunul nostru exemplu se reflecta in comportamentul pe care ei il adopta in societate, de aceea trebuie sa fim civilizati, sa nu uitam sa folosim expresiile de multumire, sa nu ne pierdem cumpatul si sa ii respectam pe cei din jur. Doar asa copilul nostru va fi primi lectiile cele mai utile din punct de vedere a unei bune conduite. Iata cateva sfaturi despre cum sa iti inveti copilul sa fie politicos:

1. Respectul este cap de lista si, evident, o parte importanta din procesul de invatare a unui pui de om. Invata-l sa respecte nu numai adultii ce-l inconjoara dar si copiii cu care se joaca. Reguli precum cea de a nu ridica vocea la un adult sau sa se adreseze cu persoana a doua plural oamenilor pe care nu ii cunoaste pot parea cam perimate pentru lumea in care traim insa vor oglindi bunele maniere ale copilului tau facandu-va pe amandoi mandri de aprecierile celor din jur.

2. Invata-l reguli de conduita aplicabile si potrivite varstei pe care o are si nu il incarca cu detalii pe care le va achizitiona pe parcurs prin prisma experientelor personale. De exemplu, pentru copiii foarte mici, poti incepe acest proces de invatare cu doua cuvinte simple "te rog" si "multumesc". Copiilor un pic mai mari le poti explica despre importanta salutului cand intalnesc o persoana pe care o cunosc si ii poti invata, de asemenea, sa isi ceara scuze daca fac ceva gresit. Invatandu-i despre cum sa fie manierati de la varsta potrivita si consolidandu-le aceste cunostinte pe parcursul copilariei, vei aplica cea mai eficienta metoda de invatare si educare a puiului tau.

3. Da-i un exemplu pozitiv. Daca copilul te vede pe tine ca esti politicoasa, in cele mai multe dintre cazuri va invata sa fie la fel ca tine imitandu-te si observandu-te. Ai grija insa, pentru ca este o sabie cu doua taisuri, adica, daca nu iti pastrezi consecventa in comportament si ai chiar si cea mai mica scapare, sa zicem iti pierzi controlul in trafic si injuri persoana care te-a pus intr-o situatie dificila, copilul va imita si acest lucru, la fel de usor si de repede. De asemenea, daca iti complimentezi copilul in legatura cu bunele lui maniere ori de cate ori ai ocazia, dorinta lui innascuta de a-ti face pe plac va duce la o motivare personala de a repeta cat mai des actiunea pentru care a primit laude.

4. Interpreteaza roluri - aceasta actiune fiind o modalitate deosebit de utila de a invata un copil mic cum sa se poarte in diferite situatii. Poti juca rolul unui alt adult, a unui copil de la locul de joaca, a cuiva de la celalalt capat al firului de telefon, etc. Folosind aceste scenarii poti lucra cu el si ii poti arata ce trebuie sa spuna in diferite circumstante. Nu numai ca veti avea o activita placuta pe care o faceti impreuna dar iti vor ajuta puiul si il vor pregati pentru societate mai usor decat ai clipi. Invatarea prin joaca este procedeul cu cele mai bune si mai rapide rezultate.

5. Ofera-i materiale didactice in functie de varsta pe care o are -  daca este foarte mic ii poti achizitiona carticele cu imagini viu colorate sau daca este un pic mai mare ii poti oferi un ghid al bunelor maniere pe care sa il cititi impreuna. Da-i exemple din viata cotidiana: salutul pe care il folosesti cu vecinii din bloc, aprecierea pentru ajutorul oferit de catre cineva, etc. Vazand politetea in actiune, daca pot spune asa, copilului ii va fi mai usor sa inteleaga explicatiile tale.

6. Fa un sistem de rasplata / pedeapsa - poti folosi un sistem gen "supernanny" cu stickere si buline colorate in functie de faptele copilului. Daca s-a comportat bine, te-a ascultat, a fost politicos, ii poti lipi un abtibild iar daca nu a fost cuminte ii poti lua din cele lipite. Pentru a-l stimula si mai mult puteti stabili impreuna ca daca aduna un anumit numar de stickere faceti o activitate pe care si-o doreste sau ii cumparati un obiect care stiti ca i-ar placea. In felul acesta il veti mobiliza sa faca cat mai multe lucruri bune care la final vor duce tot la ceva bun pentru el.

Faptul ca nu poti invata un copil mic sa fie politicos este o neintelegere des intalnita in randul parintilor insa folosind combinatia potrivita de tactici pentru varsta puiului tau, vei observa tu insati ca orice copil, de orice varsta, poate deprinde bunele maniere. Cu multa rabdare si abnegatie rezultatele nu vor intarzia sa apara iar mandria de a fi crescut frumos un copil este de neegalat.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu