7 iunie 2011

Rubrica specialistului - Cum sa-i dezvolt copilului independenta, in fiecare etapa a cresterii?

Un dar pretios pe care il puteti oferi copilului dvs., pe langa ingrijire, dragoste si afectiune, este propria sa independenta. Pentru a se putea bucura de ea, la maturitate, este necesar ca, in fiecare etapa de viata, sa ii oferiti posibilitatea de a o dezvolta. 

In cazul bebelusilor, independenta se poate antrena lasandu-i sa isi aduca singuri anumite jucarii din imediata apropiere. O alta varianta ar fi sa ii asezati in patut inainte de a adormi. Treptat ei vor invata sa adoarma si singuri. 

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani este benefic ca, in anumite zile, sa le oferiti ocazia de a-si alege singuri felurile de mancare, pentru masa principala. Pe masura ce acestia vor creste, solicitati-le ajutorul la prepararea acestora. De asemenea, un efect pozitiv are si implicarea lor in alegerea hainelor pe care le vor purta, a jocurilor potrivite varstei lor etc.

La varsta prescolara, incurajati copiii sa isi aleaga hainele si sa se imbrace singuri si fiti deosebit de rabdatori atunci cand si le vor schimba, de cateva ori pe zi, deoarece aceasta este o expresie a independentei lor. Implicati-i in efectuarea curateniei, oferindu-Ie ca "teren" spatiul lor de joaca. Oferiti-le zilnic noi posibilitati de dezvoltare a abilitatilor.

Copiii de varsta scolara doresc sa li se acorde mai multe responsabilitati. Implicati-i in activitatile casnice (pot da cu aspiratorul sau pot sterge praful), invatati-i sa isi pregateasca anumite feluri de mancare, cum sa isi monitorizeze timpul petrecut la televizor sau in fata calculatorului. Solicitati-le permanent pareri pe care si le pot formula despre mediul scolar. De asemenea, in timp, invatati-i sa se trezeasca singuri pentru a merge la scoala. Un bun inceput ar fi cumpararea unui ceas cu alarma, special pentru ei.

In ceea ce-i priveste pe adolescenti - vor participa, in limita timpului disponibil, la pregatirea mesei, la curatenie si se vor ocupa personal de spalarea lucrurilor personale. Sunt recomandate temele de discutie referitoare la "capcanele" internetului, viata sexuala, relatii interumane, socializare, empatie, gestionarea conflictelor etc., purtand conversatii oneste si deschise cu acestia.

Pe parcursul acestui demers etapizat este important sa ii lasati pe copii si sa greseasca pentru a invata din propriile lor greseli dar, in tot acest timp aveti grija sa vada in dvs., atat un parinte, cat si un bun prieten, care sa le fie alaturi si care sa ii sustina neconditionat.

Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

3 comentarii:

 1. Very nice this blog!!
  visit our blog at http://uhooi.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere
 2. ce bine ar fi sa fie si practica asa simpla precum e lecturarea acestei postari! :D

  RăspundețiȘtergere
 3. E buna si teoria,chiar daca nu prea ne iese,iar independenta,cred ca au grija ei sa si-o formeze instinctiv.Pupici dulci.

  RăspundețiȘtergere