18 iunie 2011

Anemia la copii

Ce este anemia?

Anemia se refera la o reducere a numarului de celule rosii produse de corp. Celulele rosii din sange sunt responsabile cu transportul oxigenului la creier si la alte organe si tesuturi ale corpului. Noi celule rosii sunt produse in maduva osoasa (tesutul moale si spongios din interiorul oaselor) si migreaza in sange unde supravietuiesc timp de aproximativ 120 de zile.

Care sunt cauzele anemiei?

Anemia apare din motive diferite:
  • productie insuficienta de celule rosii de catre maduva osoasa
  • distrugerea in numar mare a celulelor rosii din sange
  • pierderea unei cantitati mari de sange
Anemia cauzata de productia insuficienta de celule rosii de catre maduva osoasa

Bebelusii se nasc cu un nivel mare de hemoglobina si celule rosii. La doua luni dupa nastere nivelul hemoglobinei scade si duce la binecunoscuta anemie a sugarului. Dupa ce se intampla acest lucru, corpul lui primeste semnale ca ar trebui sa creasca productia de celule rosii deoarece lor, la fel ca si in cazul hemoglobinei, numarul lor este foarte scazut.
Anemia apare, de asemenea, si atunci cand corpul nu este capabil sa produca suficiente celule rosii sanatoase iar asta se datoreaza unei deficiente de fier sau de alte substante sau din cauza unei mosteniri genetice din familie. Fierul este esential pentru producerea hemoglobinei din celulele rosii. O alimentatie saraca in fier este cauza celor mai dese cazuri de anemie la copii. Ea poate afecta copiii de orice varsta insa este mai intalnita in cazul copiilor cu varsta sub 2 ani.
Anemia poate avea drept cauze si carenta de acid folic sau vitamina B12, ambele fiind absolut necesare pentru producerea unui flux sanguin normal si sanatos. Copiii pot dezvolta anemie megaloblastica daca unul sau ambele elemente enumerate mai sus sunt insuficiente in corpul lor.

Anemia cauzata de distrugerea in numar mare a celulelor rosii din sange

Anemia hemolitica apare atunci cand celulele rosii din sange sunt distruse prematur si maduva osoasa nu poate tine pasul cu cererea organismului. Acest tip de anemie apare dintr-un numar variat de motive. Poate aparea spontan sau poate fi declansata de factori externi precum infectiile, medicamentele, lipsa nutrientilor necesari in dieta, etc.

Anemia cauzata de pierderea unei cantitati mari de sange

Pierderea de sange duce si ea, evident, la anemie, si apare in urma sangerarii excesive datorata unei rani, a unei operatii, s.a. Oricare dintre factorii enumerati vor creste nevoia corpului pentru fier, care este responsabil cu producerea de noi celule rosii.

Cum arata un copil anemic?

Cele mai cunoscute semne de anemie sunt: paloarea pielii, cearcane, slabiciune, stare generala proasta, lipsa energiei, oboseala, iritabilitate, ameteli, batai rapide ale inimii, etc. Deficienta de fier, la copii mici si prescolari, duce la intarzieri in dezvoltare, perturbari comportamentale si la limitarea pentru o perioada foarte scurta a atentiei oferita unei conversatii, unui joc, s.a.

Cum tratam anemia la copii?

Se cere prelevarea de sange si realizarea unui set complet de analize din care sa rezulte deficienta pe care o are organismul. De exemplu, daca este o carenta de fier, pediatrul va recomanda adaugarea de alimente bogate in fier in dieta copilului (carne, legume verzi, sucuri naturale) si un tratament medicamentos cu supliment de fier. Daca este o anemie datorata deficientei de acid folic si vitamina B12 copilul va lua suplimente de acest tip pentru a oferi organismului necesarul zilnic.
Orice tip de anemie ar avea copilul tau este indicat, inainte de a incepe un tratament, sa iei legatura cu medicul care il are in grija, care sa ofere indicatiile specifice nevoilor puiului tau.

2 comentarii:

  1. Bun articolul,dar sa speram ca nu e nevoie sa facem analize prea curand.Sanatate maxima tuturor copilasilor.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi am trecut prin asta. Am facut analize de sange in decembrie si a reiesit anemie...a fost nevoie de fier, vreo 3 luni...

    RăspundețiȘtergere