10 mai 2011

Rubrica specialistului - De ce si cum trebuie incurajati copiii?

Incurajarile venite din partea parintilor reprezinta un factor extrem de benefic pentru dezvoltarea psihosociala a copiilor. Acestea ofera incredere, ajutand la consolidarea stimei de sine si la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult. Copiii trebuie incurajati sa fie sinceri, sa fie responsabili, sa isi tina promisiunile, sa-si dezvolte propriile pareri, sa fie ascultatori, sa fie politicosi, sa invete, sa iubeasca, sa isi exprime emotiile, sa isi ajute semenii, sa se descurce singuri, iar atunci cand nu pot face asta, sa ceara ajutor, si multe altele.

Copiii trebuie sa stie ca sunt capabili de toate acestea. De aceea, este necesar sa fie indrumati sa descopere aceste resurse in ei insisi. A incuraja copilul nu poate aduce cu sine efecte negative, cu exceptia cazului in care cele incurajate sunt comportamentele negative.

De asemenea, este necesar sa se faca o diferenta intre incurajare si acceptarea oricarui tip de comportament. Incurajarea, inteleasa ca suport emotional, comporta o dimensiune activa, solicitand implicarea parintilor. Acceptarea oricarui tip de comportament, are, dimpotriva, o dimensiune pasiva si totodata urmari negative. In acceptare, implicarea parintilor nu este necesara, ci, din contra, aceasta denota o lipsa de implicare din partea acestora.

Termenul de "libertate" este, de asemenea, inteles in moduri diferite: pe de o parte, "eu pot sa fac ce vreau fara sa ma intereseze urmarile faptelor mele", iar pe de alta, "eu fac ce vreau si imi asum responsabilitatea pentru faptele mele". Este indicat ca parintii sa ii ofere copilului un grad de libertate in acord cu varsta acestuia si sa ii explice ca aceasta implica automat si asumarea unei responsabilitati atat fata de propria persoana, cat si fata de cei din jur.

Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

Un comentariu:

  1. Interesant,insa mi-ar fi placut niste metode practice.
    Daca imi permiteti sa fac o sugestie pentru un viitor articol:de ce isi rod copiii unghiile?
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere