4 mai 2011

Ghici, ghici, ghici ce voi desena aici?

Despre carte. Copiii se refera la ea ca fiind cartea cu "poezii care te invata sa desenezi", dar in realitate Ghici, ghici, ghici ce voi desena aici? este cartea cu poezii care te pregateste pentru scris si citit. Pentru ca nimanui nu ii place sa se implice in activitati repetitive si al caror sens nu il intelege, iar copiilor cu atat mai putin, Lucia Muntean a inventat pentru ei situatii de joc care sa inlocuiasca sirurile de liniute si bastonase care formeaza in mod traditional pregatirea pentru scris.
Aceste jocuri utilizeaza forme grafice de baza (linia dreapta, verticala sau orizontala, linia curbata, cercul, s.a.m.d.) cu ajutorul carora copiii pot desena personaje simpatice din lumea animalelor in cateva etape care ii conduc intr-o secventa logica de la simplu la complex. Respectand principiul interdependentei dintre limbajul scris si cel vorbit, fiecare joc este
construit pe structura unei poezii care ii ajuta pe micii desenatori sa descrie ceea ce deseneaza, pregatindu-i astfel pentru ideea de "citire".
Invitatia la ghicit din titlu si care reprezinta leit-motivul cartii are si ea un rol important deoarece le transmite copiilor faptul ca acest joc pe care il jucam are un scop si anume acela de a descoperi ce reprezinta desenul final.

Jos o linie culcata,
Peste ea una curbata,
Un cap mic,
Un botisor,
Si apoi, un ochisor,
Iar la urma, pe-ntrecute,
Tepisoare multe, multe!

Despre autoare. Lucia Muntean scrie literatura pentru copii de peste 30 de ani. Pe langa cele peste 25 de carti si 50 de articole publicate, ea isi gaseste timp sa fie o mama atenta, o bunica plina de energie si o educatoare foarte pasionata de munca pe care o face. Activitatea ei laborioasa in domeniul educatiei prescolare a fost recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin acordarea in 2007 a Distinctiei "Gheorghe Lazar" clasa I. Cel mai recent proiect al ei il reprezinta publicarea "Cartilor Lucia Muntean", un concept editorial gandit sa vina in sprijinul parintilor din Romania cu poezii amuzante, jocuri instructive si povestiri antrenante pentru cei mici. Recent ea a lansat o serie de ateliere avand ca tema utilizarea literaturii pentru copii in educatia parentala. Daca ar putea sa o ia de la capat, Lucia Muntean ar face exact aceleasi lucruri pe care le-a facut si pana acum, motiv pentru care priveste doar in viitor si lucreaza incantata la urmatoarea ei idee de carte.

Cateva cuvinte pentru parinti.
Unul din aspectele importante pentru succesul oricarui proces educativ este contextul afectiv in care acesta se desfasoara. Lucrurile pe care le invatam cu placere sau le descoperim cu bucurie se fixeaza mai bine in memorie, se activeaza mai usor atunci cand avem nevoie de ele si, foarte important, ne motiveaza sa continuam procesul de invatare. Lucrurile pe care nu le invatam cu placere, activitatile al caror sens nu il intelegem si pe care le facem pentru ca "trebuie" nu sunt asimilate la fel de eficient. Cartea Ghici, ghici, ghici ce voi desena aici? este gandita pentru a oferi parintelui o metoda de a pregati copilul pentru scoala intr-un mod pe care copilul il accepta, il intelege si in care se implica cu bucurie, adica intr-un context afectiv favorabil invatarii.
Cu drag, Lucia Muntean.

Ce spun cititorii? Puteti afla ce spun cititorii Luciei Muntean despre cartile ei aici:
http://luciamuntean.ro/index.php/cititorii-nostri si, daca aveti cont de Facebook, si aici:

2 comentarii:

  1. Cred ca-i tare faina cartea si merita s-o ai in biblioteca pentru cei mici.Pupici Ramo.

    RăspundețiȘtergere
  2. > Beatrice - Este educativa si plina de activitati care pe langa faptul ca ii distreaza pe cei mici le ofera placerea studiului prin intermediul jocului. Intr-adevar merita achizitionata. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere