5 aprilie 2011

Rubrica specialistului - Televizorul: prieten sau dusman al copilului?

Televizorul este prezent in mai toate caminele noastre, facand parte din viata noastra de zi cu zi. Mai presus de a fi un obiect reprezentativ erei tehnologizate in care traim, televizorul este un mijloc de informare si relaxare, ce aduce cu sine multiple beneficii, dar si o serie de dezavantaje demne de luat in seama. Atat aspectele pozitive cat si cele negative se extind si asupra copiilor. Dezvoltarea armonioasa a celor mici depinzand, sub mai multe aspecte, si de timpul alocat acestei activitati.

Este recomandat ca micutii sub 2 ani sa nu priveasca deloc la televizor, iar cei mai mari sa petreaca in fata televizorului maxim 1-2 ore pe zi. Poate ca multi ar argumenta ca televizorul ar trebui sa lipseasca din viata copiilor, insa acest indemn este unul complet nerealist - fie ca ne place sau nu, televizorul este o realitate a contemporaneitatii si, mai mult decat atat, daca parintii iau o serie de masuri preventive si de control asupra timpului petrecut de cei mici in fata televizorului, acesta poate fi un instrument util in educatia acestora.

Este indicat ca adultii sa monitorizeze permanent emisiunile pe care copilul le urmareste la TV si sa il incurajeze sa le vorbeasca despre opiniile si sentimentele pe care si le formeaza privind la respectivele emisiuni. Este, de asemenea, recomandata impunerea unui program strict de privit la televizor insotita de explicatia motivatiei ce sta la baza acestei decizii: sanatatea ochilor, pozitia adoptata in fata televizorului, ce alte activitati ar avea de suferit daca programul de televizor s-ar prelungi.

Eventual, privitul la televizor poate fi transformat intr-o activitate comuna intregii familii. Parintii pot selecta impreuna cu cel mic o emisiune/un serial/un desen animat pe care sa o/il urmareasca intotdeauna impreuna. Daca acest moment va fi transformat intr-un adevarat ritual cel mic va putea intelege ca privitul la televizor este doar una dintre numeroasele posibilitati de a petrece timp cu cei dragi, nu o activitate care sa izoleze. Atunci cand este aleasa emisunea este indicat ca celui mic sa i se explice de ce acea emisiune si nu alta: este de interes pentru toti membrii familiei, se difuzeaza la o ora potrivita, imbogateste prin cunostinte noi... astfel, cel mic va invata ca privitul la televizor nu este "ceva cu care sa-ti umpli timpul", ci o experienta de invatare sau relaxare, ce trebuie integrata cu celelalte activitati de peste zi.

Am intalnit deseori cazuri in care parintii au tentatia de a "plasa" copilul la televizor, atunci cand sunt preocupati cu alte treburi prin casa. Desi poate fi o maniera simpla de a-l tine ocupat, aceasta practica il poate face sa se simta abandonat in fata televizorului, care ii devine astfel "cel mai bun prieten". Apoi, cu greu va mai putea sa inteleaga efectele negative ale privitului excesiv la televizor si va deveni mai greu de controlat programul ori tipul de emisiuni pe care cel mic le urmareste. Cel mai bine este ca parintii sa controleze telecomanda insa pentru momentele cand acest lucru nu este posibil, se poate accesa functia de "Control parental" din meniul televizorului, blocand astfel toate programele ce sunt considerate nepotrivite pentru copii.

Ca o concluzie, amintesc un studiu realizat in SUA. Acesta arata ca acei copii si adolescenti care petrec mai mult de 4 ore pe zi in fata televizorului, risca sa devina supraponderali. Timpul petrecut in fata televizorului creeaza un cadru propice pentru sedentarismul si adoptarea unor obiceiuri de alimentatie nesanatoase, precum si pentru instalarea unor tulburari psihosociale grave, cum sunt alienarea sociala si teama nefondata de mediul inconjurator: perceptia asupra lumii prin intermediul televiziunii poate fi una marcata de violenta, de abuzuri, motiv pentru care copilul va dezvolta la nivel inconstient teama de a iesi in societate - locul unde se intampla toate "grozaviile" pe care le priveste la televizor.

Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

2 comentarii:

  1. Da, greu cu televizorul in casa. Chiar daca nu-l pun in fata lui, ci cu spatele, in balansoar,leagan sau tarc, bebe tot intoarce capul dupa vocile de la TV...eu il tin inchis in timpul zilei, insa sotul cand vine de la serviciu il deschide sa se mai uite la stiri, sa se mai relaxeze. Asa ca trebuie sa duc copilul in alta camera, evident in dormitor (avem doua camere), unde nu este spatiu din cauza patului mare, al dulapului si unde nu are jucariile principale.

    RăspundețiȘtergere
  2. > Cristina - Nici eu nu sunt fan TV insa mai scapam cate o poveste animata Disney :). Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere