8 martie 2011

Rubrica specialistului - Familia, o scena cu numeroase roluri

Atat societatea, cat si sistemul familial ne determina sa ne asumam anumite roluri. In familie, acestea pot fi cel de parinte, de copil, de frate sau sora, de sotie ori sot. Insa ce se intampla atunci cand granitele rolului asumat sunt transgresate, cum sunt afectate relatiile interfamiliale si dezvoltarea personala a membrilor familiei atunci cand evenimentele cotidiene ne fac sa tindem spre un alt rol?
Spre exemplu, intr-o familie cu mai multi copii, in care unul dintre parinti este frecvent plecat ori nu se implica in cresterea copiilor, unul dintre copii, de obicei cel mai mare, va migra spre rolul de parinte si isi va asuma anumite responsabilitati ce nu ii apartin in mod normal. Acel copil nu va putea beneficia de momentele frumoase ale copilariei ori adolescentei, insa cand va fi la randul sau parinte va tinde sa se comporte ca in aceste perioade pe care le-a ratat. Astfel, dezvoltarea sa emotionala are de suferit. Acelasi lucru se poate intampla si in familiile in care unul dintre parinti a decedat ori in cele in care parintii responsabilizeaza fratele ori sora mai mare cu ingrijirea celor mai mici. Nici o migratie dintre un subsistem in altul nu este fireasca, fiecare subsistem familial avand functii si cerinte specifice pentru membrii sai.
Un alt exemplu, destul de frecvent intalnit la cupluri, este obiceiul de a folosi apelativul mami si tati. Acest obicei, aparent inofensiv, indeamna membrii cuplului sa isi asume unul fata de celalalt, la un nivel inconstient, rolul de parinte. Disfunctiile apar atunci cand se naste primul copil, care indreptatit sa se raporteze la cei doi ca mama si tata, poate face ca membrii cuplului sa experimenteze sentimente de gelozie indreptate catre el. Pe fondul transgresarii acestor granite, proaspetii parinti traverseaza o perioada de adaptare, relativa ca durata si intensitate, in functie de propria personalitate.
Fiecare rol isi are propriile caracteristici si limite, acestea fiind definite prin ceea ce terapeutii denumesc granite, adica regulile care definesc cine participa si in ce mod la sistemul familial. Din sistemul familial fac parte subsistemul parental, subsistemul de frati si surori ori subsistemul conjugal (care se refera la membrii cuplului aflati in rolul de sot si sotie si nu in rolul de mama si tata ca in subsistemul parental).
Daca in familie nu sunt permise schimburi intre subsisteme, granitele vor fi rigide iar copiii vor fi foarte buni profesionisti, insa vor prezenta anumite limitari pe plan afectiv. Pe de alta parte, daca granitele sunt difuze, sunt schimburile sunt permanente, toate activitatile derulandu-se impreuna, iar copiilor nefiindu-le interzis nimic. In acest caz copii tind sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional, dar risca sa intampine dificultati in plan profesional.
Cea mai adecvata optiune este evident cea de mijloc, in care granitele sunt normale, ferme si flexibile fara a fi prea permisive. Normalitatea functionala nu presupune excluderea autoritatii sau regulilor, ci mai degraba gasirea unui echilibru. Parintii trebuie sa inteleaga nevoile de dezvoltare ale copiilor si sa le explice pe intelesul lor regulile casei. Principiul propus uneori de terapeuti este cel al democratiei, dar nu cel gresit inteles al unor libertati nemasurate sau al lipsei unui conducator. Pentru a garanta existenta granitelor normale in subsistemul parental trebuie impuse niste limite care sa ii garanteze copilului ca are acces la ambii parinti, fara insa a fii inclus in rolurile conjugale. Copilul nu trebuie atras in problemele subsistemului conjugal deoarece astfel ii poate fii afectata dezvoltarea ulterioara ca adult, dar si maniera in care se raporteaza la proprii parinti.
Subsistemul conjugal trebuie sa isi marcheze propriul teritoriu sigur care sa reprezinte un refugiu comun in care se dezbat si se rezolva problemele vietii cotidiene. Granita care delimiteaza acest teritoriu trebuie sa nu fie prea rigida, putand duce la izolarea cuplului de mediul extern, dar nici prea permisiva astfel incat copiii si rudele sa nu poata invada si influenta negativ buna desfasurare a vietii de cuplu. In acest sens se recomanda ca cei doi adulti sa includa in programul zilnic activitati numai ale lor, care sa le faca placere si sa ii deconecteze de la problemele intregului sistem familial. De asemenea, este indicat ca orice probleme cu care cuplul se confrunta sa fie discutata in particular si nu in prezenta copiilor.
Va invit sa va indreptati atentia spre propriile dumneavoastra relatii cu parintii, copiii, fratii ori partenerii de cuplu si sa descoperiti in ce masura rolurile asumate si depasirea acestor roluri este benefica pentru dezvoltarea personala a dumneavoastra sau a celorlalti membrii ai familiei.
Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

4 comentarii:

 1. Interesant subiectul.
  La multi ani de 8 martie si iti doresc sa ai o zi minunata.Pupici dulci.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ramo,la noi tati este plecat departe mai tot timpul,in weekend reintregim familia,iar Robi spune mereu cu mandrie ca el a ramas barbatul in casa.Cu toate acestea,incerc sa suplinesc absenta tatalui;de cand este el plecat, petrec si mai mult timp cu micutii,ma zbat sa nu le lipseasca nimic,atat material,cat si afectiv.Este greu,dar sunt mandra de mine ca sunt puternica si reusesc sa ma descurc singura cu 2 copii mici,si chiar o fac mai bine decat pe vremuri,cand aveam si sotul langa mine si doar un copil.Am descoperit ca stiu sa ma adaptez foarte repede la orice situatie noua.Dispunem de puteri nebanuite,trebuie doar sa stim sa le descoperim.
  La multi ani,sa ai o primavara frumoasa si insorita,alaturi de cei dragi tie!

  RăspundețiȘtergere
 3. > Beatrice - La multi ani si tie mamico si tuturor celor care ne citesc le doresc o primavara minunata. Te pup cu mult drag.

  RăspundețiȘtergere
 4. > Oana Dumitriu - Ai dreptate cu puterile nebanuite iar experienta vine clar din exercitiu :). Te pup cu mult drag si iti doresc sa ai parte de multe momente minunate alaturi de cei dragi tie.

  RăspundețiȘtergere