29 martie 2011

Rubrica specialistului - Copilul agresiv

Principalele cauze ale agresivitatii copiilor pot fi: supravegherea deficitara, disciplina severa, problemele in familie, lipsa implicarii parintilor in activitatile care ii privesc direct si lipsa atentiei cuvenite nevoilor si dorintelor lor.
Este important de retinut ca atunci cand un copil isi comunica o nevoie sau o dorinta, el poate face apel la una din trei maniere posibile: comunicarea pasiva - in care se asteapta ca dorinta lui sa nu fie luata in seama sau indeplinita, comunicarea agresiva - in care el detine puterea, iar un refuz aduce de la sine un comportament nepotrivit, si, comunicarea asertiva - evident, calea de mijloc in care atat copilul, cat si "partenerul de discutie", obtin ceea ce isi doresc.

La fel ca si in cazul unui copil timid, care adesea lasa de la sine in raport cu cei mari si cu cei de varsta lui, copilul agresiv trebuie adus pe calea asertivitatii.

Primul pas pe care il puteti face in acest sens, este sa-l ajutati sa-si dezvolte un simt al empatiei: discutati calm si deschis cu el despre sentimentele pe care le traiesc ceilalti atunci cand el are un comportament agresiv. Invatati-l sa recunoasca in ceilalti consecintele comportamentului sau si explicati-i ca tot asa s-ar simti si el daca ceilalti ar manifesta un comportament necuviincios fata de el.

Al doilea pas este sa-i oferiti ca model comportamentul dumneavoastra si al partenerului de viata. Atunci cand aveti o disputa gestionati-va sentimentele negative, ascultati, pastrati-va calmul si negociati pentru gasirea unor solutii. Evitati sa va pierdeti calmul in prezenta copilului sau sa adresati cuvinte urate altor persoane: cel mai probabil cel mic va va copia comportamentul si se va convinge ca agresivitatea "rezolva" problemele.

Permanent este necesar sa vorbiti deschis cu cel mic si sa incercati sa identificati care este provenienta sentimentelor sale negative. De asemenea, indiferent de situatie, tratati-va copilul cu respect, nu il agresati si nu ii faceti observatii moralizatoare in fata prietenilor sai. De fiecare data cand greseste, asigurati-va ca intelege cum ar fi fost corect sa procedeze deoarece un sentiment sanatos de vina poate sta la baza unor comportamente pozitive viitoare.

Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

2 comentarii:

  1. Ma gandesc cu oarecare teama cum va trebui sa reactionez si sa gestionez astfel de situatii de agresivitate din partea copilului, asa ca gasesc foarte utile astfel de articole. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. E cam greu,pentru ca multi adulti nu stiu sa se stapaneasca,iar copii cred ca asa e normal.Cel mai bine vezi astfel de comportamente la scoala .Din nefericire sunt din ce in ce mai multi copii agresivi pentru asa se poarta parintii cu ei.O zi frumoasa sa aveti.

    RăspundețiȘtergere