21 martie 2011

Cartoful dulce si beneficiile lui in alimentatie

Cartoful dulce este una dintre cele mai vechi legume cunoscute de oameni si nu este de mirare ca el inca reprezinta o delicatesa in lumea contemporana. Cultivat in aproape toate tarile din lume aceasta leguma abunda in minerale necesare organismului precum vitamina A, C si E, potasiu, beta-caroten si magneziu. Sunt peste 400 de tipuri de cartof dulce raspandite pe glob, a caror culoare variaza de la alb si galben la portocaliu. Coaja poate fi galbena, portocalie, alba, rosie sau violet.

Beneficii nutritionale ale cartofului dulce:
- minimalizeaza riscul aparitiei obezitatii, diabetului si problemelor cardiace;
- reprezinta o cura de sanatate pentru cei care sufera de artrita sau dureri ale incheieturilor prin aplicarea de compresii cu apa ramasa in urma fierberii cartofului;
- sunt o sursa importanta de fibre dietetice si reduc riscul constipatiei;
- beta-carotenul regasit in cartoful dulce ajuta corpul sa lupte cu radicalii liberi care cauzeaza cancer;
- poate fi consumat, fara nici o problema, de persoanele bolnave de diabet deoarece au un index glicemic redus;
- este indicat in cazul celor care tin o cura de slabire si doresc sa scada in greutate, pentru ca sunt un fel de mancare care ofera repede senzatia de satietate;
- contine magneziu care ajuta corpul sa pastreze fluidele;
- sunt benefici pentru cei care au probleme cu tensiunea arteriala pentru ca aceasta leguma, conform studiilor recente, purifica sangele;
- consumat in mod regulat, ajuta in situatiile de colon inflamat si ulcere stomacale;
- imbunatatesc densitatea oaselor pentru ca sunt bogati in calciu si fier;
- pentru cei care fac efort fizic, cartoful dulce reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale;
- sunt folositi in tratarea celor care au probleme cu somnul;
- previn aparitia cheagurilor de sange si infarctul pentru ca reduc efectul devastator al colesterolului "rau";
- sunt recomandati celor care doresc sa renunte la anumite vicii (de ex. fumatorilor);
- apa in care au fiert cartofii dulci este foarte buna pentru a fi folosita la spalarea mainilor uscate deoarece le va face catifelate si va reda supletea pielii.

Cartofii dulci pot fi gatiti in multe feluri, fie la cuptor, fie la aburi, fie facuti piure sau chips-uri, fie folositi in supe si mancaruri. Pediatrii recomanda parintilor ca aceasta leguma minune sa fie introdusa in dieta bebelusilor inca de la varsta de 6 luni pentru aportul ei de vitamina A, potasiu si beta-caroten. Cea mai buna modalitate de preparare a acestui tip de cartof pentru copiii mici este cea a coptului in folie la cuptor pentru ca scoate in evidenta dulceata naturala si retine toti nutrientii necesari. In concluzie, cartoful dulce este o leguma extraordinara ce ar trebui sa completeze dieta noastra zilnica datorita beneficiilor nenumarate pe care le aduce sanatatii corpului nostru.

5 comentarii:

  1. Pai suntem pe-aproape de varsta de 6 luni, deci multumim de pont si informatii:)

    RăspundețiȘtergere
  2. > Cristina - Ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor :). Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam ca are atatea beneficii.Cand il coci in folie,cam cat trebuie tinut la copt sau desfaci sa vezi daca e gata?Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  4. > Beatrice - In folie, la cuptor, trebuie tinut cam 35-40 min. Pe la jumatatea timpului poti sa il verifici si sa il intorci pe partea cealalta. Sa aveti pofta mare :)!

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce să-l coci în folie, când poţi să-l coci în propria coajă? Cu cât mai natural, cu atât mai bine. Cum se menţin vitaminele dacă se prepară termic (majoritatea sunt termolabile)?

    RăspundețiȘtergere