13 februarie 2011

Uleiul de masline in alimentatia copiilor

Uleiul de masline este un ingredient pe care il includem in retetele pregatite pentru copiii nostri deoarece este o sursa nutritionala buna care are beneficii extraordinare pentru sanatate.
Probabil vei gasi o multime de produse de acest gen in magazine dar ceea ce trebuie sa iti atraga atentia este uleiul de masline extravirgin pentru ca este cel luat din prima extractie si asupra lui nu s-a intervenit cu nici un procedeu chimic. Este uleiul cel mai sanatos care isi pastreaza toti nutrientii intacti. Alte forme ale aceluiasi produs, de exemplu cel rafinat, au trecut prin anumite etape de procesare care le-a scazut valoarea nutritionala. Asa zisul ulei de masline "light" poate contine si alte tipuri de uleiuri vegetale asa ca iti recomand sa spui pas pentru achizitionarea lui.

Daca nu folosesti deja acest ulei pentru pregatirea meselor puiului tau atunci urmatoarele avantaje te vor convinge sa iti revizuiesti opinia:
- contine grasimi monosaturate care pe termen lung ajuta la scaderea colesterolului "rau" si la cresterea colesterolului "bun";
- are in componenta acizi linoleici si acizi linolenici, care sunt acizi grasi pe care ii mai regasim si in laptele matern. Acestia contribuie la dezvoltarea oaselor bebelusului;
- este bogat in vitamine: A, C, D, E, K dar si complexul de vitamine B. Este o sursa inepuizabila de antioxidanti, care ajuta la preventia bolilor grave de inima si a cancerului;
- acidul oleic din uleiul de masline (prezent si el in laptele matern) ajuta la cresterea si buna dezvoltare a creierului copilului;
- are proprietati antiinflamatoare, care ajuta la prevenirea astmului;
- este usor digerabil si are un bland efect laxativ, facandu-l util in cazurile de constipatie si pentru reglarea scaunului puiului tau;
- este bogat in calorii. Deseori pediatrii si dieteticienii il recomanda in cazul copiilor nascuti prematur sau a celor nascuti cu greutate mica sau pentru copiii care au dificultati de hranire pentru ca ofera un numar mare de calorii intr-o cantitate mica de mancare.

Uleiul de masline poate fi folosit in mancarea bebelusilor incepand cu varsta de 6 luni insa cu moderatie, 1/4 sau 1/2 lingurita pentru 2-4 portii de mancare. Foloseste uleiul de masline in detrimentul celorlalte uleiuri mai putin sanatoase de gatit, in locul margarinei si a altor derivate de acest tip. In locul tartinei clasice poti stropi usor o felie de paine cu un pic de ulei de masline. Il mai poti adauga peste legumele la gratar, in piureul de legume sau in piureul de cartofi. Copilul tau va deveni un mic gurmand inainte sa iti dai seama.

Tu cum folosesti uleiul de masline?

10 comentarii:

  1. Si eu puneam ulei de masline in piureul de legume ,in loc de unt.Oricum are multe proprietati si-l folosesc in special la salate.
    Ramo,vezi ca ti-am predat si tie stafeta (uitasem sa dau mai departe leapsa).N-ai decat sa-mi zici de dulce,eu ti-am predat.Te pupic.

    RăspundețiȘtergere
  2. noi il folosim la prichindel...inca nu stie ce-i ala ulei de foarea soarelui :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai de ce pentru bebelusi?! Noi il folosim pe intreaga familie. La inceput eram reticenta cand ii vedem pe spanioli ca painea prajita sau nu o inmoaie in farfuria cu ulei (de masline) si mai pun niste rosii rase deasupra si o mananca asa!
    Pana am probat si chiar mi-a placut. Chiar de multe ori micul nostru dejun consta in paine prajita , pe care torni putin ulei ,eventual mai pui o feliuta de sunca sau branza topita in felii. E foarte sanatos si gustos.
    Si de atunci din casa nu imi lipseste bidonul de 5 litri pe care il folosim la toate mancarurile si salate,e tc. Uleiul de floarea soarelui il punem doar in friteuza, pentru ca cel de masline nu e indicat in astfel de aparate, sau cand vrem sa frigem ceva la tigaie in ulei abundent

    RăspundețiȘtergere
  4. haha, cred ca ti-am raspuns destul de amplu, nu? Pacat ca in Ro nu toata lumea isi permite sa-l cumpere, mai ales pe acel extra-virgen.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Noi il folosim atat in mancare cat si pe piele (in loc de toate cosmeticele)inca de cand era mica draguta. Este un produs extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  6. > Beatrice - Si noi il folosim in supe, ciorbite si la pireurile de legume :). Voi face tot posibilul sa preiau stafeta :). Te pup cu drag.

    > Laurita - Nici eu nu i-am pus pana acum ulei de floarea soarelui. E mai ok cel de masline. Te pup cu drag.

    > Mariana - Bineinteles ca il folosim in familie :) la aproape toate mancarurile (ciorbite, fripturi la cuptor, salate, sosuri, etc.) iar pe cel de floarea soarelui la prajit (cartofi, omleta, snitele, etc.). Mi-ai facut o pofta teribila de bruschete (eu asa le stiu dupa denumire feliile de paine cu ulei de masline si sos de rosii). Ai dreptate, in Romania este destul de piperat pretul sticlei si nu iti poti permite sa il folosesti mereu. Te pup cu drag.

    > Cati - E incredibil de bun si pentru piele. L-am folosit si noi astfel insa ca si lotiune dupa plaja pentru ca se absoarbe bine si repede in piele si confera si o culoare placuta bronzului. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  7. deocamdata noi tot pe uleiul de masline ne bazam la gatit pentru Maria, dar de cca o luna am inceput sa folosesc si unt. la salate inca nu l-am folosit, decat pentru noi - ea inca nu a ajuns la salate. Pana acum la capitolul legume crude a bifat doar ardeiul gras si castravetele.
    ah, si il folosim si la masaj :D de la inceput si pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. Concursul Editurii Iona s-a incheiat. Multumim pentru participare si va mai asteptam pe blogul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si al meu baietzel adora painea stropita cu ulei de masline si sos de rosii date pe razatoare..e foarte bun.In rest il folosesc la orice mancare nu lipseste din bucatarie uleiul de masline.

    RăspundețiȘtergere