7 februarie 2011

O viata VERDE

In ultima vreme am auzit tot mai multe discutii despre produse bio, despre ecologie, despre o viata verde. Insa de la discutie si pana la punerea in practica se pare ca e un drum cam lung. Oare?! Dupa parerea mea, pana si cel mai aglomerat (sau, de ce nu, cel mai lenes) dintre noi poate sa se dedice "culturii verzi". Spun "cultura" pentru ca tine de mentalitate, de buna crestere, de o viziune pozitiva asupra faptului ca oricare dintre noi poate schimba in bine lumea din jur cu mici gesturi si actiuni care vor asigura un viitor prosper, sanatos si curat de care sa se bucure cat mai multe generatii de acum incolo.

1. Fa economii reducand consumul in van si, astfel, te vei bucura ca ajuti mediul inconjurator dar si ca ai facut ceva economii in bugetul familiei.

Apa
Inchide robinetul in timp ce te speli pe dinti. Poti salva astfel intre 10 si 12 litri de apa irosita zilnic.
Ti-ai umplut un pahar cu apa insa ti-a ramas jumatate din cantite si te gandesti sa o arunci? Nu face asta. Foloseste-o ca sa o uzi o planta din casa.

Carbonul
Poti discuta cu cei care reprezinta departamentul de HR in compania in care activezi sa inchirieze microbuze care sa va ia pe fiecare din diferite puncte ale orasului in loc sa ofere masini fiecarui angajat in parte. Sau, poti discuta cu colegii tai si in functie de zonele in care locuiti sa formati grupuri care sa mergeti impreuna cu aceeasi masina.
In loc sa conduci pana la magazin sau pana la mall, lasa masina in parcare si mergi cu bicicleta sau fa o plimbare pe jos. Vei fi multumit sa observi ca pe langa ajutorul oferit naturii si tu ai de castigat sanatate, datorita faptului ca faci miscare si eviti sedentarismul, dar si banii, pentru ca economisesti nefolosind carburanti.

Electricitate
Poti sa inlocuiesti becurile obisnuite cu unele fluorescente care dureaza mai mult. Cele uzuale, incandescente, consuma cu 50% mai multa electricitate.
Scoate din priza electronicele pe care nu le folosesti. Daca scoti din priza, de exemplu, prajitorul de paine, incarcatorul de telefon si foenul vei economisi peste 10% la factura anuala de electricitate. Pentru aparatele pe care le folosesti in mod constant (precum lampa sau TV-ul) poti folosi prize cu intrerupator.

2. Refoloseste privind lucrurile care nu iti mai trebuiesc intr-o lumina noua.

Pungile
Investeste in cateva pungi reutilizabile pe care sa le iei la cumparaturi. Sunt eco friendly si, pe termen lung, iesi mult mai bine la buget pentru ca sunt mai durabile.
Daca optezi totusi pentru pungi de unica folosinta alege sa le cumperi pe cele de hartie. Sunt rezistente si mult mai usor de reciclat decat cele din plastic.

Obiecte uzate
Sunt nenumarate feluri in care poti refolosi obiectele. Spre exemplu, cutiile, vasele si borcanele pot deveni niste recipiente adorabile de tinut creioane sau accesorii de baie.

3. Recicleaza si educa-ti copilul in aceasta maniera. Veti gasi o multime de activitati interesante de facut impreuna cu o cantitate surprinzatoare de lucruri ce pot fi reciclate, de la hartie pana la cauciucuri si covoare. De asemenea, e bine de stiut ca sunt nenumarate organizatii care vin chiar la tine acasa pentru a ridica "gunoiul" nedorit. Poti cauta si in preajma casei voastre cosurile speciale pentru reciclat care au compartimente pentru hartie, sticla, etc.

2 comentarii:

  1. Am fost crescuta oarecum in spiritul economiilor si uneori am senzatia ca sunt zgarcita,insa m-am obisnuit,deci multe mi se par normale,hi,hi,hi.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca zgarcit inseamna sa faci economii, in sensul protejarii sanatatii tale si a mediului inconjurator, cred ca este un stigmat care nu suna atat de rau in final. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere