22 februarie 2011

10 sfaturi despre alimentatia bebelusului

1. Nu iti lasa niciodata bebelusul singur cu farfuria de mancare. Stai mereu in preajma si urmareste atenta ce face. Este bine de stiut cum sa actionezi in situatia in care se ineaca cu mancare.

2. Nu ii da copilului tau nuci, crenwursti, covrigei, chips-uri, morcovi cruzi sau alte tipuri de mancare care il pot face sa se inece. Ofera-i mancaruri pasate, blend-uite, terciuite, care se pot dizova usor in gurita lui.

3. Nu oferi niciodata miere unui copil mai mic de 12 luni. Unii pediatri recomanda parintilor sa astepte chiar pana la 18 luni pentru a introduce acest aliment dulce in dieta bebelusului.

4. Fii atenta la produsele alergene: sucul de portocale, ouale, cerealele care contin gluten, etc. Daca familia ta are un istoric legat de anumite alergii, e bine sa fii precauta pentru ca puiul tau se poate sa fi mostenit intoleranta ta sau a tatalui pentru diferitele alimente.

5. Nu pastra resturile de mancare pentru o masa viitoare. Este indicat sa ii oferi mereu hrana proaspata.

6. Nu incalzi niciodata mancarea copilului tau la microunde pentru ca isi va pierde din savoare si din valoarea nutritionala datorita felului in care actioneaza acest tip de cuptor.

7. Ofera zilnic bebelusului cantitatea optima de vitamine, proteine, minerale, etc. dandu-i o varietate cat mai mare de mancaruri: lapte, fructe, cereale, supe / ciorbe, deserturi adecvate varstei lui, iaurt, sucuri naturale, etc.

8. Nu ii da puiului tau bauturi carbogazoase chiar daca el pofteste iar tie ti se frange inima de mila lui. Nu ceda tentatiei pentru ca actiunea se va repeta si mai repede decat iti vei da seama copilul tau va avea ori dureri de burtica, ori carii dentare. Nici una, nici alta nu sunt de dorit asa ca mai bine evitam sa il "imprietenim" cu acest tip de bautura.

9. Nu hrani copilul in timp ce mergeti cu masina. Vei avea surpriza sa regurgiteze cand te astepti mai putin sau si mai rau sa se inece cu mancarea si tu sa nu il poti ajuta corespunzator datorita situatiei.

10. Nu introduce sarea in alimentatia copilului decat dupa varsta de 1 an si atunci, evident, cu moderatie. Rinichii lor inca sunt in proces de maturare si nu pot procesa corespunzator condimentele din mancare.

2 comentarii: