6 decembrie 2010

Legenda lui Mos Nicolae

6 Decembrie marcheaza in calendar ziua Sfantului Nicolae care este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti in bisericile latine si grecesti. Existenta lui nu este atestata istoric insa se presupune ca ar fi fost episcop in Myra (langa modernul Finike, Turcia) undeva in anii 300.
Se povesteste ca Nicolae s-a nascut intr-o familie instarita din Patara, Lycia si, la un moment dat, a mostenit o suma importanta de bani pe care a oferit-o in totalitate in scopuri caritabile. Cea mai renumita istorisire despre viata lui ne spune ca arunca pungi cu monede de aur pe fereastra a trei fete sarace care ar fi fost fortate sa devina sclave din cauza lipsurilor materiale. Cel putin aceasta este varianta cea mai raspandita a povestii.
Dupa ce a infaptuit mai multe minuni, in vremea cand era doar un baietel (uneori este numit si
Nicolae cel care face minuni), Nicolae a fost ales de oamenii din Myra pentru a le deveni episcop. Insa nu a trecut mult pana cand Diocletian si Maximian au inceput sa persecute crestinii si noul episcop a fost intemnitat. Atunci cand Constantin a devenit imparat, Nicolae a fost eliberat si s-a intors la activitatea sa de a tine predici oamenilor insa numai pentru a se lovi de un nou obstacol: Arianismul.
Aceasta este legenda discutabila a Sfantului Nicolae dar nu si sfarsitul povestii. Chiar si in timpul domniei lui Justinian, Nicolae era foarte cunoscut, si imparatul i-a dedicat o biserica in Constantinopol. In anii 900, grecii scriau: "Vestul si Estul il aclama si il glorifica. Oriunde sunt oameni, numele lui este venerat si biserici sunt ridicate in onoarea lui. Totii crestinii se inclina in fata memoriei lui si il roaga sa ii protejeze". Vestul a devenit si mai interesat atunci cand
relicvele lui au fost duse din Myra in Bari, Italia, in data de 9 Mai 1087. Mai mult de 400 de asezaminte bisericesti au fost ridicate in onoarea lui in Anglia Evului Mediu.
Cu o asa popularitate, legendele au devenit inevitabil interconectate unele cu altele. Undeva in cursul istoric al evenimentelor, probabil legat de povestea despre sufletul lui bun si firea lui darnica, oamenii au inceput sa isi faca cadouri reciproce in numele lui.

5 comentarii:

 1. Buna dimineata!Ati fost cuminti,a venit Mosul si la voi?Sigur ca ati fost!Mami,multumim de povestioara,foarte interesanta,ca de obicei.Pupam cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. > Oana Dumitriu - 'Neata! A venit cum sa nu :). Te pup cu drag pe tine si comorile si va doresc sa aveti o saptamana minunata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoasa povestea,nici nu putea sa fie altfel.S-a bucurat strumf-ul tau de cadourile de la mosul?Dar tu?Eu sigur,nici nu-mi incap in piele.Va pup cu mult drag.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim pentru poveste...cand o sa mai creasca putin Evi, o sa i-o spun si ei.
  Va pupam, sa va bucurati de aceasta zi sfanta!

  RăspundețiȘtergere
 5. > Beatrice & Luminita - Ma bucur ca v-a placut povestea :). Va pup pe amandoua si pe bebicii vostri.

  RăspundețiȘtergere