23 noiembrie 2010

Supa de morcovi cu portocale

Reteta prezentata astazi are un continut scazut de grasimi fiind preparata cu praz in locul uzualei cepe. Prazul este bogat in vitamina C si acid folic. Supa este fina insa consistenta prin ingrosarea ei cu ajutorul cartofilor. Este o mancare de post gustoasa si hranitoare si se poate servi atat calda cat si rece.

Ingrediente:
- 1 litru supa de legume
- 500 g morcovi, taiati in cubulete mici
- 100 g cartofi, curatati si taiati tot in cubulete mici
- 100 g praz, tocat
- 2-3 fasii coaja de portocala
- 4-5 linguri de suc de portocale
- sare si piper

Mod de preparare:
Se toarna supa de legume intr-o cratita mare si se adauga morcovii, cartofii, prazul si coaja de portocala. Se da in clocot, la foc iute, luand spuma daca este nevoie. Apoi se micsoreaza flacara la mediu si se lasa supa sa fiarba incet aproximativ 20 de minute, sau pana cand legumele devin foarte fragede.
Se scot fasiile de coaja de portocala si se transforma supa intr-un piure omogen, folosind un blender.
Daca se serveste supa fierbinte, se pune din nou pe foc. Se incinge si se inglobeaza sucul de portocale, dupa care se asezoneaza. Se toarna supa in farfurii si se presara deasupra patrunjel si firisoare de coaja de portocala.

Numar portii: 4

9 comentarii:

  1. Ce interesant,cred ca e foarte buna!E bun si net-ul la ceva,aflam si noi ce bunatati sa mai facem.Am spus eu bine ca ma mut la tine!Pupam strumf-ul papacios si pe mami.

    RăspundețiȘtergere
  2. E tare bun net-ul ca prin el ne-am si gasit :). Imi sunteti dragi si tu, si Lumi si Oana si va astept cu drag pe toate la supita. Te pup pe tine si printesa frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca e interesanta reteta asta...nu m-as fi gandit sa combin portocala cu supa de legume.
    Si Ramo...si tu ne esti foarte draga noua, zic eu si in numele fetelor, sunt sigura ca nu gresesc.
    Pupici..ce ne facem cu vremea asta? Stam in barlog...

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetelor,si voi imi sunteti dragi.De obicei,n-am timp de blog,dar la voi tot intru sa va citesc,uneori pe fuga,recunosc.Tare mi-ar placea sa ne intalnim intr-o zi cu kinderii din dotare.
    Supa arata minunat!
    Ramo,merci de invitatie la supa.Zau ca as veni,de-ai fi mai aproape.
    Lumi,eu am iesit azi o fuga prin magazine.Ca n-am iesit de 2 zile din casa si o luasem razna.Asa ca,daca ai chef...
    Va pup cu mare drag!Zi super,cat a mai ramas din ea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, cred ca e foarte delicioasa. Recent am facut si eu o supita crema insa de legume. Am servit-o cu crutoane facute in casa. Pentru un aspect elegantisim am pus in mijlocul farfuriei de supa o lingura de smantana, apoi, cu un cutit ascutit am format din ea o floricica alba ce avea in mijloc o frunzulita de patrunjel. Cica la supele astea crema, secretul ar fi sa pui de la bun inceput putin unt in apa in care fierb ingredientele...citez si eu de la Cireasa de pe Tort:))

    RăspundețiȘtergere
  6. > Luminita - N-am mai fost la plimbare din week-end. Ne jucam prin casa, citim, cantam. Voi cum va petreceti zilele ploioase? Te pup cu drag.

    > Oana - Cum mai esti cu raceala? Te simti mai bine? Si eu imi doresc sa ne intalnim o data toate, impreuna cu micutii. Ar fi tare frumos. Te pup cu drag si iti doresc insanatosire grabnica.

    RăspundețiȘtergere
  7. > Cristina - Tu esti o bucatareasa desavarsita si spun asta din toata inima ca doar ti-am gustat bucatele. Foarte bun sfatul tau cu untul. Profit de ocazie sa iti propun sa ne trimiti si noua reteta ta de lasagna. Ce zici? Te pup cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum sa nu, bebita, cu mare drag! Ingrediente ar fi urmatoarele:
    - Un kilogram de carne tocata mixta ( vita si porc )
    - O cutie si jumatate de paste speciale de lasagna, de preferat din cele fine
    - O roata medie de cascaval sau, ideal, un sul mai mare de mozzarela ( cam la 500 grame )
    - 600 ml lapte
    - cateva linguri mari de faina
    - putin unt
    - pasta de tomate
    - o legatura mare de patrunjel
    - cativa catei de usturoi
    - cimbru, scortisoara, menta, piper, sare
    - supa de legume la plic, fiarta 500 ml de apa sau, ideal, pregatita in casa

    In prima etapa se pregateste carnea tocata intr-o tigaie mai mare sau cratita. Se prajeste in foarte putin ulei, amesecandu-se continuu. Cand incepe sa se rumeneasca se lasa focul mai mic si se adauga usturoiul tocat feliute subtiri, patrunjelul tocat, pasta de tomate si se amesteca in continuare. Cand este aproape gata se pun si condimentele, din ochi si dupa gust. Mie imi place mai picant.
    Carnea astfel pregatita se da intr-o parte

    In etapa a doua se pregateste sosul bechamel. Laptele putin incalzit cu untul se ia de pe foc si se adauga in el cernuta faina pana se obtine un aluat subtire precum cel de clatite. Atentie, nu trebuie sa fie apos si prea subtire. Se incearca cu polonicul, compozitia trebuie sa se " lege " atunci cand lasam sa cada inapoi din polonic

    In etapa trei se pregateste supa de legume, 500 ml de apa, supa la plic sau pregatita in casa, data intr-un clocot

    In ultima etapa, se ia o tava mai mare, din cea dreptungiulara, cu peretii inalti, se unge cu putin ulei si se aseaza primul strat de paste de lasagna. In toate orificiile ramase se aseaza bucatele de paste rupte. Peste primul strat de paste se toarna cateva linguri de sos bechamel, astfel incat sa se acopere uniform. Se toarna apoi primul strat de carne peste care se pune din abundenta cascaval sau mozarela rase. Urmeaza un alt strat de paste si din nou toate cele de mai sus, pana terminam cu ultimul strat de cascaval peste care turnam sucul de la carnea preparata. Pe margini se toarna foarte usor supa de legune in asa fel incat sa acopere la final totul. Se da la cuptor la foc usor spre mediu. este gata atunci cand pastele s-au inmuiat. Dureaza undeva la maxim 30 de minute. Se serveste fierbinte. Este foarte satioasa si calorica, nu se serveste seara si e musai sa ai alaturi un pahar de vin roze sau rosu:) Cea mai buna lasagna se prepara in vase speciale de lut, pregatite individual si coapte in cuptor cu lemne. Dar nici cea din aragaz nu iese rau. Poate va mira putin ca am pus si scortisoara si menta, astea doua sunt optiunea mea personala de care nu prea ma lipsesc atunci cand prepar carne. Ii da un gust exotic si interesant. Cei mai multi nu ghicesc ca are scortisoara insa spun ca da un gust foarte fain. Iar ficateii rulati in bacon si pudrati cu menta si scortisoara, dati la cuptor ies minunat! Va doresc pofta mare:)

    RăspundețiȘtergere
  9. > Cristina - Multumesc tare mult pentru reteta. O voi incerca si iti povestesc ce a iesit. Scortisoara pun si eu la friptura de porc la cuptor pentru ca imi place plusul de savoare pe care i-l da insa menta nu am incercat in mancaruri, doar in salate. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere