29 noiembrie 2010

Stiati ca... notiuni de cultura generala

... Apa minerala a fost asociata cu sanatatea inca de pe vremea romanilor, carora le placea sa bea aceasta apa la fel de mult cum le placea sa se imbaieze in ea. Prima apa acidulata a fost vanduta in America de Nord la sfarsitul anilor 1700. Atunci si-au dat seama farmacistii cum sa barboteze bioxidul de carbon, pe care il considerau responsabil pentru bulele din apa minerala naturala. Se crede ca apa gazoasa si cea minerala inseamna acelasi lucru. Totusi, o apa minerala naturala este o apa efervescenta natural, in timp ce apa gazoasa este imbogatita artificial cu bioxid de carbon.

... Cafeaua macinata isi pierde aroma imediat daca nu este fiarta sau impachetata special. Cafeaua proaspat prajita si macinata este deseori ambalata in pungi sigilate din plastic si hartie; cea ambalata sub vid in cutii metalice poate sa-si pastreze aroma proaspata timp de 3 ani. Filtrul de cafea a fost inventat in 1908 de catre o femeie casnica din Dresda, Germania. Melitta Bentz cauta un mod de a face o cafea perfecta, care sa nu fie prea amara din cauza fierberii indelungate. S-a decis sa prepare o cafea filtrata, turnand apa clocotita peste cafeaua macinata si apoi strecurand-o. Melitta a experimentat cu diferite materiale, pana cand a descoperit ca sugativa folosita de fiul ei este cea care da cel mai bun rezultat. A taiat un cerc de sugativa, l-a pus intr-o cana de metal si astfel s-a nascut primul filtru de cafea Melitta. La scurt timp dupa aceea, Melitta - impreuna cu sotul ei, Hugo - a pus bazele companiei care ii poarta si azi numele.

... Vechea zicala: "E de-ajuns un mar stricat si se vor strica toate" s-ar putea sa fie adevarata. Merele apartin unui grup de fructe - din care fac parte si caisele, avocado, bananele, afinele, pepenii galbeni si piersicile - care produc etilena, un agent natural de maturare. Prin urmare, nivelul ridicat de etilena determinat de un mar putrezit dintr-o punga poate accelera alterarea celorlalte fructe.

... Cercetatorii cred ca otetul va fi tot mai mult folosit pentru diagnosticarea cancerului de col uterin - in special in cazul femeilor din tarile sarace. La testele efectuate in Zimbabwe pe 10.000 de femei, pe parcursul a doi ani, s-a folosit o solutie de otet pentru detectarea a peste 75% din posibilele cazuri de cancer (solutia coloreaza in alb tesutul care contine celule precanceroase). Desi acest test nu este la fel de exact ca testul Papanicolau, medicii considera ca va deveni o metoda importanta de dignosticare in tarile in curs de dezvoltare, unde doar 5% din femei sunt supravegheate, din punct de vedere medical, in mod curent.

PS. Le urez un calduros La multi ani! tuturor celor care astazi isi serbeaza ziua de nume.

5 comentarii:

  1. Interesanta treaba cu otetul! Cate intrebuintari are otetul asta... Si povestea Melitta mi-a placut. :-)
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea stiam,dar imi place zicala cu marul.Va pupam si va imbratisam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant!Melitta este cafeaua mea preferata.O cafea buna nu trebuie lasata sa fiarba,adica apa sa nu ajunga la 100 de grade,ci la 90,altfel iese amara.Asta stiu eu si garantez ca fac o cafea excelenta(am fost o perioada secretara si am facut suuuteeee de cafele).Pup cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. > Oana Dumitriu - Si mie mi s-a parut interesanta stirea legata de d-na Melitta Bentz si, in special, povestea ei. Te pup.

    RăspundețiȘtergere