15 octombrie 2010

Stop violentei TV

In perioada 22-28 noiembrie 2010 site-ul www.zibo.ro organizeaza o campanie de responsabilizare sociala intitulata "Stop violentei TV".
Blog-ul www.bblabord.blogspot.com s-a alaturat, incepand din aceasta saptamana campaniei, si ii felicitam pe cei de la Zibo pentru initiativa avuta. In perioada 22-28 noiembrie toti cei care sustin acest proiect trebuie sa inchida TV-ul (sau cel putin sa limiteze timpul petrecut in fata acestuia la o ora / zi).

Scopul este de a da un exemplu copiilor nostri care devin pe zi ce trece mai dependenti de televizor. Zibo, impreuna cu "ambasadorii" acestuia, propune o serie de activitati demne de luat in seama: vizite la muzee, gradini zoologice si botanice; simpozioane organizate la bibliotecile judetene cu tematici; iesiri in parcuri unde se vor organiza concursuri de cros, desen pe astfalt, sarit coarda, majorete, etc. Zibo doreste sa atraga atentia asupra pericolului TV-ului si internetului in educarea si formarea copiilor nostri.
Sa lasi copilul sa se uite la un film de animatie (recomandam desenele de la Disney pentru ca sunt atat amuzante cat si educative) nu este un lucru rau. Problema intervine cand copiii sunt lasati de dimineata pana seara in fata televizorului, nesupravegheati, zapand pe orice post se afla in grila de programe si privind emisiuni si filme care nu sunt recomandate varstei lor. Acest lucru duce la probleme cu urmari grave. TV-ul dauneaza pe termen lung dezvoltarii sistemului nervos si organelor de simt. Privind la televizor ore in sir tinem muschii oculari complet nemiscati astfel incat este afectata intreaga musculatura, corpul fiind rigid pentru o perioada lunga de timp, si rezultatul este un copil agresiv, nauc si capricios.

TV-ul urmarit in exces are efecte grave pentru ca:
- miscarea este limitata si copilul nu isi consuma energia;
- sedentarismul se instaleaza la o varsta cand nici nu incape vorba de asa ceva;
- emisiunile care promoveaza agresivitatea si violenta il stimuleaza sa se comporte precum eroii sau personajele pe care le vede;
- pierde contactul cu realitatea;
- inhiba creativitatea;
- stabilesc greu contacte personale;
- evita sa se uite in ochii interlocutorului;
- se concentreaza foarte greu cand sunt pusi sa faca sau sa memoreze ceva;
- folosesc expresii si fraze neadecvate varstei lor;
- isi pierd interesul fata de carti si jocuri;
- si nu in ultimul rand, afecteaza viata de familie prin izolarea autoimpusa a copilului.

Alternative pentru evitarea privitului la TV in exces:
- petreceti cat mai mult timp in aer liber, toata familia;
- jucati-va impreuna jocuri (ex.
Nu te supara frate, Monopoly, Scrabble, Twister, etc.);
- desenati si faceti proiecte de bricolaj;
- in fiecare week-end mergeti si vizitati un muzeu sau vizionati o piesa de teatru;
- tu, ca parinte, decide ce veti urmari la TV insa impreuna, in familie;
- nu-i lasati televizor in camera copilului (desi este la mare moda in societatea contemporana).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu