26 octombrie 2010

Somn usor, bebe!

Somnul este vital in cresterea si dezvoltarea armonioasa a unui nou-nascut dar si a copiilor mai mari. Creierul si corpul lor se dezvolta extrem de repede si odihna din timpul noptii nu este de ajuns de aceea este necesar si somnul de la amiaza. Concluzia e simpla: cu cat esti mai mic cu atat ai nevoie de mai mult somn.
Pentru ca puii vostri sa doarma cat mai bine si cat mai mult trebuie sa le creati conditiile necesare: sa fie liniste in casa, camera sa fie aerisita, sa respectati programul zilnic de somn chiar daca nu sunteti acasa ci la plimbare.
Nou-nascutii dorm intre 2 si 4 ore neintrerupt, fie zi sau noapte. Nu vor avea un program de somn fiind atat de micuti dar e important sa fie lasati sa doarma atat cat au nevoie. Bebelusii intre 6 si 8 saptamani incep sa isi regleze somnul si vor dormi mai rar dar pentru o perioada mai lunga de timp. De pe la 3-4 luni marea majoritate a bebelusilor vor avea un program de somnic coerent, legat. La 6 luni vor dormi de doua-trei ori pe zi. Intre 9 si 12 luni, bebelusii mai au doar doua perioade de somn pe zi insa prelungite (una dimineata si a doua la pranz), iar dupa 24 de luni renunta la somnul de dimineata. Acesta este tiparul unui program de somn normal pentru bebelusi si copii mici insa este necesar sa subliniem ca fiecare copil are nevoile lui si va avea propriile obiceiuri de somn.
Programul de somn al copilului de 4-5 ani este bine sa fie adaptat programului familiei si al gradinitei. La varsta de 3 ani copilul adoarme usor insa dupa 4 ani va dori sa doarma impreuna cu mama sau cu tatal, sa i se citeasca o poveste, etc. Isi va dezolvta, ca atare, tabieturi de somn.
Somnul inseamna pentru ei momentul din zi in care se despart de jucarii si de parinti si din aceasta cauza actiunea este insotita mai mereu de un "scandal". Culcarea copilului se va face intre orele 20.00-21.30 pentru ca somnul sa fie mai profund. Cei mai multi copii dorm 11-12 ore noaptea.
Atentie! - nu este bine sa va treziti copilul pentru ca aceasta trezire brusca declanseaza o stare de indispozitie care poate duce la tulburari permanente de somn. Se va manifesta zgomotos prin tipete, crize de furie, lacrimi, etc.
"Somnul este un proces biologic prin care se realizeaza o inactivitate care asigura capacitatea de a redeveni activ." - Gessel

6 comentarii:

 1. Super utile informatiile!Vad ca noi suntem in grafic.Sofia doarme de 2 ori peste zi,iar seara merge la somnic in jur de 21:30,dupa doza de "somnifer"-sanul,care o linisteste si ii aduce vise pruncesti.

  RăspundețiȘtergere
 2. N-ai sfaturi si pentru bebe meu care nu prea mai doarme la pranz ori daca doarme atunci seara se foieste si abia la 11 o ia somnul?Eu sunt adepta programului de somn si-mi vine sa plang cand vad ca nu doarme cum trebuie.Afara iesim,camera aerisim, energie consumam cat cuprinde,ce sa mai facem?Este puiul tau in poza ,cu buculite bune de papat?

  RăspundețiȘtergere
 3. > Oana Dumitriu - Ma bucur daca v-au fost de folos informatiile :). Ce varsta are bebe al tau? Te pup cu drag.

  > Beatrice - La ce ora o culci de pranz pe Karina? Se zice ca somnul de la mijlocul zilei este bine sa fie de pe la ora 13 si sa se trezeasca nu mai tarziu de ora 16. In felul acesta se pot culca seara la 21.30-22.00. Te pup cu mult drag.

  RăspundețiȘtergere
 4. In mod normal la 13,dar cum s-a dat ora inainte am pastrat ora si ne culcam la 14.Dar are momente cand nu functioneaza nimic si atunci la 20 dormim bustean.Pupici.

  RăspundețiȘtergere
 5. Vladimir are un an si doua luni, doarme pe ceas 40 de minute la ora 11, apoi la pranz doarme cam doua ore iar seara pe la 9:30 deja baga biberonul de lapte si doarme. Problema care ne dispera e ca noaptea se mai trezeste de vreo doua, trei ori si inca nu descoperim motivul.Nu prea ar mai trebui sa se trezeasca noaptea, nu?

  RăspundețiȘtergere
 6. > Cristina - Vladi mananca si doarme foarte bine. Cati ml de lapte ii faci seara? Ii pui si cereale? Te pup cu drag.

  RăspundețiȘtergere