12 octombrie 2010

O conduita buna la masa

Un copil caruia ii lipseste educatia este cel mai usor de observat in timp ce mananca. Din nefericire, in foarte putine familii se respecta o conduita la masa. De obicei, masa nu este asezata cum trebuie (cu farfuriile si tacamurile necesare) sau servetelele si cutitele lipsesc cu desavarsire. Solnitele parca nu ar face parte din peisaj si de cosurile de paine nici nu incape vorba.
In cele mai multe situatii copilul este hranit separat si apoi mananca si mama si tata. Nu este ok asa. Familia trebuie sa ia masa impreuna pentru ca la masa se discuta (insa nu cu mancarea in gura!), se glumeste, se apreciaza bucatele, etc. Atmosfera trebuie sa fie insufletita si calda. Am vazut cazuri in care copilul, desi are o varsta destul de mare (4-5 ani), este hranit cu lingurita de unul dintre parinti ba, si mai mult, mama mesteca o bucatica de mancare si i-o da din gura ei. Dragi mamici, acest gest pe langa faptul ca este dezgustator este si neigienic. Copilul la varsta de mai sus poate manca singurel si nu ii faceti nici o declaratie de iubire "ajutandu-l" astfel. Va ingreunati singure situatia pentru mai tarziu si pentru momentele in care veti iesi "in lume" cu el (la restaurant, la o nunta, etc.).
Chiar si in momentele in care toata familia se strange in jurul mesei mama este cea care, desi si-ar dori, nu participa in intregime la masa pentru ca trebuie sa ia farfuriile celor care termina mai repede de mancat, sa ii serveasca, sa puna paine pe masa, s.a. Conform codului bunelor maniere toti comesenii trebuie sa se astepte intre ei.
Mesele ar trebui luate zilnic la aproximativ aceleasi ore. Macar seara toti membrii familiei ar trebui sa ia masa impreuna. Televizorul nu trebuie sa fie "invitat" la masa voastra pentru ca distrage atentia de la gustul si mirosul mancarii, de la conversatiile placute pe care le puteti face, lucruri care fac ca secretiile digestive sa nu fie stimulate corespunzator si digestia sa fie ingreunata.
Masa trebuie aranjata corespunzator: lingura si cutitul in dreapta farfuriei, furculita in stanga, lingurita pentru desert in fata. Tacamurile se folosesc dinspre exterior spre interior. Paharele sunt plasate in fata farfuriei, in dreapta (primul din stanga pentru apa, celalalt pentru suc / vin, etc.). Servetelele si fata de masa nu trebuie sa lipseasca precum nici solnita. Stiu ca veti spune ca asa se face doar la restaurant insa va intreb: nu v-ar placea sa va simtiti ca intr-un local elegant la fiecare masa?!

Eticheta la masa:
- inainte sa bei din pahar, te stergi la gura, la fel si dupa ce ai baut;
- painea se rupe cu mana nu se musca din ea;
- scobitorile nu sunt un mod civilizat (nici sanatos pentru gingii) de a-ti curata dintii;
- coatele nu se tin pe masa ci pe langa corp;
- nu te intinzi peste masa sa iei ceva, rogi o persoana care este mai aproape sa iti dea ce ai nevoie;
- nu se vorbeste cu gura plina;
- nu te ridica pana nu au terminat ceilalti (exceptie se face doar in cazul copiilor care se plictisesc pentru ca au terminat si vor sa faca altceva).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu