7 octombrie 2010

Jucariile si joaca in aer liber

Pentru a continua in aceeasi nota cu articolul de ieri (Homo ludens) astazi vorbim despre jucarii si joaca in aer liber. Ideea acestui articol a pornit de la amintirile mele din copilarie. Plimbandu-ma destul de mult pe afara, prin cartier, in ultima vreme, am observat cat de putini copii sunt in jurul blocurilor. Mi-amintesc ca noi eram 10-15 pusti numai in zona stabilimentului in care locuiam, nu mai vorbesc si de celelalte cladiri din zona. Ne strangeam cu totii afara (de parca eram vorbiti) dimineata si mai intram in casa seara tarziu (cu mici pauze de masa). Ce frumos era! Stiu, sunt nostalgica insa pe buna dreptate. Tare frumos ne mai jucam si nu ne plictiseam niciodata de jocurile noastre. Vara ne jucam de-a v-ati ascunselea; baba oarba; leapsa; frunza; tara, tara vrem ostasi; castelul; miuta; era perioada cornetelor si tevilor, luate de la santierul din preajma; elasticul; coarda; osul; si cate si mai cate. Nu era vreme de pierdut prin casa cu atatea jocuri minunate care ne asteptau afara. Beam apa de la cismeaua de la 5 blocuri mai incolo desi ar fi fost mai aproape sa urcam in casa insa ne era teama sa nu fim opriti acolo pentru somn sau altceva. Iarna, era vremea saniusului, a oamenilor de zapada, a batailor cu bulgari. Frumoasa copilarie am avut! Ma gandesc cu mahnire ca puii nostri nu vor experimenta niciodata sentimentele si bucuria traita de noi prin joaca.
Acum copiii nostri fac parte din generatia computerului, a televizorului si a play station-ului. Sunt galbejiti de atata stat in casa si plictisiti in pofida minunatiilor cu care isi umplu timpul. Avantajul jocului in aer liber este ca isi pot consuma energia intr-un mod sanatos si benefic. Jocul este vital pentru copii ca si iesitul in aer liber, de altfel. Se va ofili precum o floare daca este privat de cele doua. Jucandu-ne cu copiii nostri le cunoastem mai bine personalitatea si, in plus, cladim relatia parinte-copil, ne apropiem de el si ii castigam increderea. Ce frumos compliment ar fi daca copilul ne-ar spune: "Tu chiar stii sa te joci cu mine!". De asemenea, prin joc ne putem disciplina puii fara prea mare efort.
Jucariile cele mai bune nu sunt neaparat si cele mai scumpe. Va spun din propria experienta. Jucarie se poate numi orice obiect care ii capteaza atentia si care ii pune la munca gandirea si imaginatia.
Trebuie, insa, sa nu uitam sa fim atenti la anumite jocuri si jucarii care pot afecta sanatatea fizica si psihica a copiilor nostri. Luati seama la indicatiile de pe etichete si achizitionati jucariile adecvate varstei puilor vostri.
Tu de ce jocuri din copilarie iti amintesti?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu