28 martie 2011

Homo ludens (sau Invatand prin joaca)

Conform studiilor recente copiii nostri sunt niste magneti care acumuleaza informatii, fac asocieri, invata cu o abilitate mai mare decat orice adult. Bazele unui intelect sanatos se pun intre 0-7 ani pentru ca mai apoi doar sa fie cizelat si imbogatit. Fiind la o varsta atat de frageda singura modalitate de invatare (si cea mai potrivita) este joaca.

Sunt doua extreme in care cad parintii generatiei noastre:
- prima: desi copiii nostri cresc, ii tratam ca pe niste bebelusi pana la varste cand deja ies din aceasta categorie, taindu-le aripile si cocolosindu-i, nelasandu-i sa se dezvolte corespunzator etapei pe care o traverseaza (ex. "lasa-l ca e mic si are timp sa isi faca curat in jucarii", etc.)
- a doua: pretinzand de la el lucruri prea complicate, mai mult decat poate face sau tratandu-l ca pe un adult desi este doar un copil (ex. "trebuie sa ai grija de fratele tau mai mic pentru ca tu esti ajutorul meu", etc.)

In ambele situatii, copilul devine frustrat insa pe buna dreptate. Ideea este sa ii ceri lucruri simple pe care sa le realizeze cu invataturile dobandite pana atunci dar care sa ii puna si mintea la contributie si sa il stimuleze pentru ca rezultatul final sa fie mandria de a fi realizat ce i-ai cerut. Daca si tu ai face la job ceva ce iti place si te face fericit, ai castiga si bani din asta, probabil te-ai declara un om multumit. In concluzie, daca faci ceva ce iti face placere nu conteaza timpul si efortul depus. Asa si copilul tau, daca invata cu placere va invata mai repede si, evident, mai usor.

In procesul de invatare putem miza pe curiozitatea copilului. El este interesat sa exploreze, sa afle, sa stie. Universul lui se mareste de la o zi la alta intr-un ritm alert. La un copil mic mintea este la fel de activa precum este si corpul plin de energie.

Trebuie sa le oferim copiilor libertatea de a face descoperiri fara teama ca se vor murdari, ca vor strica ceva sau ca vor fi pedepsiti. Stabileste-i niste limite pe care sa nu le treaca si asigura-l ca poate sa vina la tine pentru explicatii si lamuriri cand se impotmoleste.

Un comentariu:

  1. Este cea mai frumoasa metoda de a invata ceva un copil ,mai ales ca devine o distractie.Pupici.

    RăspundețiȘtergere