25 octombrie 2010

Copilul rasfatat

Copilul rasfatat este acela caruia nu i se cere nimic, nu are responsabilitati, insa doreste sa ii fie permis sa faca orice doreste, sa aiba tot ce vrea si sa nu depinda de nici o limita impusa. Da ordine si nu asculta de nimeni, este nerecunoscator si egoist, si nu este niciodata multumit desi i se ofera tot ce are nevoie.
Evident vina pentru ca avem un copil rasfatat ne apartine in totalitate si ajungem in aceasta situatie din motive variate:
- suntem coplesite de un sentiment de vina pentru ca nu putem petrece destul de mult timp cu el datorita serviciul sau treburilor casnice;
- suntem la primul copil si lipsa de experienta isi spune cuvantul prin tandretea excesiva de care dam dovada;
- credem ca ne putem "cumpara" dragostea copilului prin obiecte materiale;
- avem impresia ca noi suntem cele mai responsabile si nimeni nu poate avea grija de ei asa cum o facem noi;
- unul din parinti a avut o copilarie trista si doreste ca puiul sa epateze si sa iasa din obscuritate asa cum ea / el nu a reusit sa o faca.
Trebuie sa avem in vedere ca un copil rasfatat nu este neaparat si un copil fericit. Cand iesiti in oras sau in parc e bine sa va concentrati pe timpul de calitate petrecut impreuna si nu pe baloanele, vata de zahar sau inghetata pe care le cumparati din obisnuinta. Nu e nevoie sa ne "acoperim" copilul cu daruri si jucarii in exces pentru ca nu va mai stii sa se bucure de ele. Este suficient sa ii luam cadou de ziua lui si de sarbatori. Nu te "arunca" sa cumperi jucarii de firma pentru ca un copil nu stie sa faca diferenta intre o jucarie scumpa si una ieftina. Important este sa va jucati impreuna cu orice jucarie din dotare.
Una dintre cele mai importante lectii pe care puiul tau o primeste de la tine este sa il inveti sa fie darnic si marinimos. In caz contrar va deveni un adult egoist si zgarcit. Oricine daruieste cuiva un cadou traieste o bucurie imensa sa vada sclipirea de fericire din ochii celui care primeste. Nu-l priva de aceasta experienta. Puteti sa faceti proiecte impreuna: sa deseneze, sa faca semne de carte din hartie colorata, etc. si sa le oferiti membrilor familiei.
Rasfatul este unul dintre cei mai inversunati inamici ai disciplinei. Trebuie sa ne gandim constructiv: daca nu reusim sa ne educam copiii la varste mici cum o putem face cand ei vor fi mai mari sau, si mai greu, cand vor fi adolescenti?!

3 comentarii:

  1. Intr-adevar,motivele insirate sunt din pacate reale. Ar trebui totusi sa ne controlam, pentru ca riscam sa crestem o persoana care nu va sti sa se bucure de lucrurile marunte care uneori fac viata delicioasa,nu va aprecia munca altuia si nici viata.Trag nadejde ca nu ramane doar teorie.Pupam cu drag.(Ana te-a "parasit" si-a venit la noi la Vl.)

    RăspundețiȘtergere
  2. > Beatrice - Ani este o femeie extraordinara si sunt mandra de ea ca a lasat in urma Bucurestiul ticsit si imbacsit pentru un oras atat de frumos cum este al vostru. Ma bucur ca va cunoasteti :). Va pup pe amandoua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate vrea sa se mute la munte asa ca raman si eu fara ea.Cat despre lasat Bucuresti in urma,daca vrei cu adevarat....Va pupam dulceeee.

    RăspundețiȘtergere