6 august 2010

Reteta saptamanii - Supa de vita cu taitei


Reteta de saptamana aceasta provine din bucataria thailandeza, este plina de gust, aroma si abunda in vegetale si taitei.

Pentru 4 portii aveti nevoie de:
-15 g ciuperci uscate sau 50 g ciupercute champignon feliate
-100 ml apa clocotita
-1 litru bulion de vita
-1 tulpina lemongrass taiata in bucati
-1 catel de usturoi zdrobit
-1 ardei iute rosu fara
seminte tocat marunt
-1 bucatica radacina de ghimbir rasa
-cateva fire de coriandru proaspat
-150 g morcov
-100 g praz
- 2 tije de elina ( nu mai mult de 100 g)
-100 g mazare pastai
-100 g varza
-350 g pulpa de vitel fara grasime
-100 ml lapte de cocos cu continut scazut de grasimi
-300 g taitei cu ou
-4 linguri sos de peste (optional)
1 chitra, coaja rasa si sucul

Mod de preparare

Se pun ciupercile intr-un castron, se adaugaapoi apa clocotita si se lasa la inmuiat timp de 20 de minute. Intre timp, se toarna bulionul de carne intr-o oala mare si se adauga bucatile de lemongrass, usturoiul, ardeiul iute si ghimbirul. Se separa frunzele de coriandru de tulpini si se pun deoparte. Se toaca tulpinile si se adauga la bulion. Se acopera oala si se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara cat se poate de mult. Se fierbe supa 10 minute, incet, cat timp se pregatesc vegetalele si carnea.
Se scurg ciupercile si se toarna lichidul de inmuiere in supa care fierbe. Se taie fiecare ciuperca in jumatate, pe lungime. Se toaca morcovii, prazul si telina in fasiute subtiri de aproximativ 5 cm lungime. Se despica pastaile de mazare si se taie fasiute varza. Se taie carnea de vitel in fasiute de aproximatix 1 cm latime.
Se scot din supa bucatile de lemongrass. Se da supa in clocot, dupa care se adauga morcovii, prazul si telina. Se acopera cu un capac si se fierbe 3 minute. Se toarna in supa laptele de cocos si se mareste flacara. Cand lichidul clocoteste din nou, se adauga taiteii, sfarmandu-i in palme, apoi ciupercile si carnea; se da totul in clocot si se fierbe, fara capac, 1 minut. Se amesteca bine, se pun si mazarea, si varza. Se fierb aproximativ 4 minute sau pana ce carnea, taiteii si legumele incep sa se fragezeasca. Se adauga coaja rasa si sucul de chitra impreuna cu sosul de peste si se amesteca bine.
Cand se serveste, se transfera taiteii, carnea si vegetalele, cu o lingura, in castronele individuale. Se toarna supa deasupra si se orneaza cu frunze de coriandru. Se serveste imediat.

Timp de preparare: aproximativ 60 minute.

Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu