19 august 2010

Libertatea copilului


Pentru a invata, copilul are nevoie sa se joace iar prin joaca exploreaza si experimenteaza. Trebuie sa deprinda sa fie el insusi insa pentru acest lucru are nevoie sa fie liber si sa se simta relaxat. Dar asta nu inseamna sa il lasam sa ni se urce in cap si sa isi impuna mereu vointa. Este necesar sa se gaseasca o cale de mijloc, potrivita atat puiului cat si parintilor. Copilul trebuie invatat si pregatit sa traiasca in societate. Intrebarea insa se pune astfel: cat de multa libertate ii putem oferi? Daca el nu isi face rau lui, sau celor din jur, prin actiunile sale si nu distruge obiecte are voie, in principiu, sa faca orice.
Nu veti reusi din prima incercare sa il faceti sa inteleaga ca daca respecta cele de mai sus va fi in siguranta. Va trece prin experiente care il vor ajuta sa aprofundeze sensul sfaturilor dvs. Va avea cucuie, vanatai, etc. care il vor determina sa nu mai repete greaseala. Ar fi bine, daca nu sunt lucruri grave, sa il lasati sa suporte consecintele. Dupa fiecare experienta ajuta-l sa traga invatamintele necesare si nu il certa cand e in stare de soc pentru ca nu va prinde nimic. Este prea speriat sa te mai poata asculta.

Nu il lasa sa faca rau celor din jur (sa vorbeasca urat, sa scuipe, sa injure, sa muste, etc.) pentru ca totul va degenera fara sa iti dai seama si va ajunge sa aiba un comportament obraznic si agresiv. Si cred ca nimeni nu isi doreste un bataus la usa ci un copil educat si cizelat.
Nu il lasa sa distruga lucruri, atat in casa cat si in afara ei, chiar daca ai o situatie materiala buna si iti spui ca vei putea inlocui orice obiect stricat. Daca ii veti permite sa faca orice copilul dvs. va deveni rasfatat, rautacios si indisciplinat. Ajuta-l sa inteleaga ca daca isi strica jucaria tot el are de pierdut. Lucrurile trebuiesc pretuite oricare ar fi situatia materiala. Nu inlocui imediat obiectul stricat pentru ca el sa aiba timp sa ii simta lipsa si sa invete sa se bucure de ce are.
Cel mai important ar fi sa nu le ignoram greselile sub pretextul ca sunt mici si ii vom educa cand vor fi mai mari. Atunci deja personalitatea e formata si nu mai ai ce slefui. Daca nu te poti impune in fata lui la o varsta frageda cum o vei face cand va fi mai mare? Lipsa disciplinei timpurii transforma copilul intr-un adult cu probleme, un inadaptat. Libertatea si limitele impuse copilului il vor pregati pentru integrarea in societate. Daca tu ii ierti imprudentele, faptul ca nu e manierat si civilizat, lumea nu i le va ierta si il va sanctiona prompt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu