24 august 2010

Bebe de la 4 la 5 luni

Fiecare lucru nou facut, oricat de mic si neinsemnat ni se pare noua, pentru bebelusi este o adevarata performanta si trebuie tratata ca atare.
Atat la sugarii alimentati natural cat si la cei alimentati artificial se continua cu acelasi numar de mese ca si luna trecuta (cinci pe zi). Ratia este de aproximativ 150-180 ml de lapte la fiecare masa. Pentru sugarii alimentati artificial se continua diversificarea alimentatiei si de la sucul de fructe se va trece la pulpa de fructe. Se pot folosi mere si banane ce sunt gustoase si hranitoare pentru sugari insa in functie de anotimp puteti folosi si: piersici, caise, etc.
Fiecare aliment nou introdus se da, pentru inceput, o lingurita apoi se creste exponential cantitatea de la o zi la alta. Folositi acelasi tip de fruct / leguma timp de 4-5 zile apoi treceti la un altul. Nu sunt indicate pentru sugari: prunele, pepenii, ciresele, capsunile.
Programul de mese se prezinta astfel: prima masa lapte, a doua masa - pulpa de fructe, masa a treia va consta in supa (pireu) de zarzavat urmand ca mesele de dupa-amiaza si de seara sa fie tot de lapte.
In aceasta luna bebelusul creste in greutate cu circa 600-700 grame iar in inaltime cu aproximativ 1 cm.
Sugarul incearca sa se intoarca si trece din pozitia pe spate in cea pe o parte. Se joaca cu manutele si le baga des in gurita. Daca i se ofera o jucarioara mica in mana bebelusul o prinde si o tine putin schimband-o dintr-o mana in cealalta. Din pozitia culcat, daca este tinut de maini, ridica bine capul.
Recunoaste vocile persoanelor apropiate (in special, vocea mamei) si obiectele din camera sa.
Sugarul este zambaret, rade zgomotos si chiuie ca raspuns catre persoanele care ii surad si care se joaca cu el.
Jucariile recomandate sunt cele de cauciuc, sau plastic, care scot diferite zgomote.

* Articolul de mai sus are caracter pur informativ. Va rog, sa il luati ca atare si sa cereti inca o opinie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu