8 iulie 2010

Sugarul de la 1 la 2 luni

Dupa prima luna sugarul, cu ajutorul mamei, isi stabileste deja un ritm propriu. Daca aveti un ajutor in gospodarie este extraordinar si ar fi bine sa va folositi de acest avantaj pentru a va putea ramane cat mai mult timp de petrecut cu sugarul. Acesta, datorita nevoii de uniformitate, are nevoie sa fie ingrijit de aceeasi persoana (de preferat mama). Astfel se vor cunoaste reciproc si se vor familiariza unul cu celalalt. In acest fel, bebelusul capata un sentiment de incredere si siguranta.

In primele trei luni de viata cresterea in lungime si greutate este cea mai accelerata. Intre saptamana 6 si saptamana 8 sugarul va va surprinde cu primul lui zambet. Baia bebelusului este recomandat sa se faca in intervalul orar 20-22. Plimbarile, in functie de anotimp: iarna, pe la orele 10-11 si in jurul orei 15; vara - dimineata pana in ora 11 si seara dupa ora 18.

La 4-6 saptamani sugarul are 5-6 mese pe zi (in functie de programul fiecaruia). Ratia de lapte pentru 24 de ore este de 650-800 ml pe zi. Cifrele sunt orientative. Atentie! In timpul suptului biberonul (in cazul bebelusilor alimentati artificial) trebuie tinut inclinat, in asa fel incat tetina sa fie mereu plina cu lapte. Altfel, vor inghiti bule de aer care in stomacelul lor vor da o falsa senzatie de satietate sau, si mai rau, le provoaca dureri de burtica (colici). Ca remediu se recomanda ridicarea sugarului pentru eructare.

Vitamina D, recomandata de medicul pediatru, se da in fiecare zi pana la varsta de doi ani.

In momentele in care este multumit si vesel bebelusul scoate cateva zgomote, gangureste. Tipatul, insa, este modul sau de comunicare (tipatul de foame este imperativ, tipatul de indispozitie este continuu, tipatul declansat de colici este acut, tipatul de somn este monoton, tipatul de bucurie este zgomotos, tipatul ca semnal de alarma este persistent). Dupa prima luna mama va stii sa "citeasca" printre aceste tipete starea puiului ei.

* Articolul de mai sus are caracter pur informativ. Va rog, sa il luati ca atare si sa cereti inca o opinie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu