3 iulie 2010

Sugarul de la 0-28 zile

Marea majoritate a nou-nascutilor, sanatosi si nascuti la termen, au o greutate medie intre 2800 - 4000 g si o lungime de 48-55 cm. Baieteii sunt, de regula, mai bine dezvoltati, atat din punct de vedere al greutatii cat si al inaltimii, decat fetitele.

Un nou-nascut sanatos tipa din toate puterile, da din picioruse si suge bine de la sanul mamei. Cea mai buna hrana pe care i-o putem oferi este laptele de mama. Nu exista nici un alt aliment care sa contina atatea substante care se potrivesc perfect nevoilor de crestere ale copilului dvs. Laptele de mama este mereu la temperatura optima, lipsit de microbi si proaspat. In primele zile de dupa nastere glandele mamelonare secreta un lichid vascos numit colostru, laptele matur urmand sa apara dupa aproximativ 2-3 saptamani.

Doamnelor, va rog, nu ezitati din motive ce tin de comoditate sau degradare a fizicului dvs. sa va privati si, mai ales, sa il privati pe puisorul de om de aceasta experienta (exceptie fac cazurile cand chiar nu este posibil acest lucru). Nu se poate descrie in cuvinte si nu ar exista destule adjective sa putem povesti cuiva sentimentul pe care il traiesti cand bebelusul tau se hraneste la sanul tau, te priveste in ochi si multumirea si siguranta se citesc pe chipul lui. Cele care deja au trecut prin asta pot sa infirme sau sa confirme cele scrise mai sus.


Mama care alapteaza va avea grija mereu de igiena sanilor insa numai cu apa limpede fara alte produse care produc clabuc sau contin alcool (ex. sapunul usuca pielea). Pentru confortul dvs. si al bebelusului e indicat sa folositi sutiene speciale cu conurile sectionate (se gasesc in comert).

Perioada de nou-nascut este cea mai importanta etapa in adaptarea puiului de om la viata din afara pantecelui mamei. Reprezinta un mare avantaj cand mama si nou-nascutul sunt adusi cat mai repede in familie, fiind locul cel mai potrivit pentru amandoi. Zilele si saptamanile care urmeaza sunt grele insa si frumoase si pline de satisfactii sufletesti. Daca bunicile, matusile, surorile, etc. se ofera sa va fie de ajutor nu refuzati. Aveti nevoie de orica clipa de odihna pentru a putea fi cat mai activa si prezenta in viata bebelusului. Este dependent de dvs. si dvs. de el. Si nu uitati, nou-nascutul are nevoie de liniste, aer, confort si, mai ales, de toata dragostea de care dispuneti atat dvs. cat si sotul.

* Articolul de mai sus are caracter pur informativ. Va rog, sa il luati ca atare si sa cereti inca o opinie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu