9 iulie 2010

Siguranta copilului

Atat mediul exterior (locurile de joaca, parcurile, etc.) cat si mediul interior (casa) reprezinta spatii foarte periculoase pentru copii. Ei pot pati nenumarate lucruri in feluri in care dvs. nici nu v-ati putea gandi (se pot sufoca jucandu-se cu o punga de plastic, se pot ineca in cativa litri de apa, se pot taia in diverse obiecte ascutite, etc.). Cel mai indicat ar fi sa ii pazim noi, cei constienti si maturi. Nu va neglijati copilul culcandu-va pe o ureche ca este istet si va iesi din orice situatie. Orice copil trebuie supravegheat. E drept, nu peste umar, pentru ca nu e ok din punct de vedere psihic, insa din umbra sa fiti mereu in stare de alerta. Desi traim in acelasi mediu, lumea pentru cei mici este una mult mai plina de pericole.


  • Nu cumpara jucarii fara sa le citesti eticheta si sa te asiguri ca bebelusul tau se incadreaza in grupa de varsta indicata. Verifica jucaria sa vezi daca se desface in bucati mai mici si fereste-te de astfel de obiecte. Jucariile mari de plus si, mai ales, cele umplute cu margelute nu sunt deloc indicate.
  • In casa, fiti atenti la podelele de lemn si suprafetele cu gresie pentru ca sunt alunecoase. Invata-l sa poarte papuci de casa pentru a preintampina o alunecare sau chiar o raceala. Corpurile de mobila suspendate trebuiesc asigurate foarte bine in perete. Daca ai vitrine sau usi de sticla ar fi bine sa le inlaturi de tot. Incuie dulapurile pentru ca le place sa intre acolo si sa se ascunda si se pot sufoca. Ascunde si izoleaza prizele sau monteaza prize sigure. La bucatarie, tine oalele si cratitele cu manerul inspre interior pentru a nu ii tenta sa aiba de ce trage. Atentie cu detergentii si medicamentele. Gaseste-le un loc care sa nu fie la indemana lui. Nu tine cheile de la usi in broasca. Se pot inchide intr-o camera si sa nu mai poata iesi desi au nevoie urgenta. Asigura ferestrele si usile de la balcon. Este un real pericol.
  • In oras, tine-l mereu de mana, intotdeauna spre interior si nu inspre strada. Evita plimbarile prin locuri cu trafic intens. In timpul plimbarilor e posibil sa intalniti caini vagabonzi. Protejati-i pe cei mici de intalnirile cu animale pe care nu le cunosc. Acestea sunt imprevizibile iar puiul tau se poate speria foarte tare.
  • In aer curat. Vara este indicat sa iesi cat mai mult afara pentru ca bebelusul sa se bucure de lumina soarelui. Insa tine cont ca un copil e mai sensibil la expunerea la soare cu cat are o varsta mai frageda, asa ca trebuie sa iei masuri de protectie (crema de soare, palariute, etc.). Daca il duci la mare, la piscina sau la strand atentie sporita la nivelul apei si la starea lui fizica. Asigura-te ca are o vesta de salvare sau un colacel. Evitati scaldatul in ape curgatoare.
Copilul tau te va surprinde tot mai mult de la o zi la alta, asa ca fii vigilenta.

* Articolul de mai sus are caracter pur informativ. Va rog, sa il luati ca atare si sa cereti inca o opinie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu